Свет

ОЧЕКУЈЕМО ДА СЕ ОВО ДЕСИ У УКРАЈИНИ ДО 24.ФЕБРУАРА!?

Фото: Јутјуб

Русија је јутрос покренула жесток ваздушни напад на Украјину, а западне владе верују да Москва планира велики напад, с тим што нико не зна време и место

Јутрос је у целој Украјини проглашена узбуна за ваздушну опасност, а званичници су позвали становнике да оду у склоништа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Постоји велика опасност од ракетног напада. Желим још једном нагласити – немојте да игноришете сирене за ваздушну узбуну”, рекао је Серхеј Попко, шеф војне управе града Кијева.

Саветник украјинског предсједника Антон Герашченко такође је упозорио на “претње масовним руским ракетним нападом” и позвао људе да остану у склоништима.

Украјинска посланица Лесја Василенко објавила је на Твитеру да се звук противваздушне одбране у акцији може чути у Кијеву.

“Противваздушна одбрана интензивно ради у Кијеву. Осим тога град је посебно тих, као затишје пред олују”, написала је.

Најмање 17 руских пројектила погодило је југоисточни украјински град Запорожје за само сат времена у петак ујутру, рекао је вршилац дужности градоначелника Анатолиј Куртијев.

Напади су наводно били усмерени на енергетску инфраструктуру док власти процењују штету и могуће жртве. Куртијев је објавио информације на Телеграму јутрос око 6 сати по локалном времену:

“За сат времена забележено је 17 непријатељских удара у граду – то је највећи број од почетка инвазије пуног опсега. Чудовишта су подмукло напала објекте енергетске инфраструктуре.”

Велики напад до 24. фебруара?
Западне владе верују да Русија планира велики напад на Украјину, вероватно већ следеће недеље пре 24. фебруара, када је годишњица почетка рата. Главни циљ је заузимање региона Донбас, укључујући Луганск, који Украјина делимично контролише.

Време напада није познато. Извори из украјинске владе кажу да би један сценарио укључивао нападе балистичким пројектилима на велике градове укључујући Кијев, као и покушај одсецања истока земље бомбардовањем мостова и напредовањем у свеобухватном луку са севера и југа.

Гувернер региона Луганск наводи да је Русија већ покренула велику офанзиву у источној Украјини где покушава покушава да пробије одбрану у близини града Кремена.

Сергеј Хајдај екао је за украјинску ТВ да су руске трупе кренуле у напад и покушавају да напредују према западу кроз шуму и снег. Дошло је до “максималне ескалације” и великог пораста пуцњаве и гранатирања, рекао је.

“Ови напади су практично свакодневна појава. Видимо мале групе руских војника како покушавају да напредују, понекад уз подршку борбених возила пешадије и тенкова – а понекад не. Пуца се непрекидно.”

Тврдио је да офанзива није успела. “До сада нису имали успеха. Наши бранитељи успели су потпуно да их задрже”, закључио је Хајдај.

 

 

Извор: Информер