Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Путин је обећао“; Огласио се и Кремљ

Руски председник Владимир Путин обећао је да за сада неће спроводити нове војне иницијативе у близини Украјине као предуслов за могућу деескалацију.

Ову изјаву је дао анонимни француски званичник након разговора Путина са француским председником Емануелом Макроном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски лидер се такође сагласио да ће трупе које учествују у војној вежби на белоруској територији у близини украјинских граница бити повучене чим се вежбе окончају.

Међутим, сам Путин, како наводи Ројтерс, није поменуо такве уступке током конференције за новинаре одржане након јучерашњих шестосатних разговора са Макроном у Москви.

Неименовани француски званичник је рекао да је Макрон током разговора пристао да „отвори дијалог о стратешким питањима“, али нису изнети детаљи о томе шта би тај дијалог могао укључивати.

Путин је захтевао промене безбедносних аранжмана у Европи, укључујући обећање да НАТО никада неће прихватити у свој састав Украјину, да ракете никада неће бити распоређене у близини руских граница и да ће Северноатлантска алијанса смањити своју инфраструктуру.

Исти француски званичник тврди да је договор постигнут и током преговора о јачању дипломатије у оквиру такозваног нормандијског формата, у којем Француска и Немачка делују као посредници у преговорима који укључују Русију и Украјину.

Кремљ негира

Портпарол Кремља Дмитриј Песков негирао је информације „Фајненшел тајмса“ да су се руски председник Владимир Путин и француски лидер Емануел Макрон током разговора у Москви договорили о Украјини.

„Москва и Париз нису могли то да ураде јер је Француска чланица и Европске уније и држава која председава ЕУ. Француска је чланица и НАТО-а, где није лидер… О каквом договору може бити и говора? Фајненшел тајмс је, наравно, погрешно написао“, рекао је Песков. Што се тиче руских снага, оне ће се и тако вратити у своје касарне. „Нико никад није ни рекао да ће руске трупе остати на територији Белорусије након завршетка војних вежби“, подсетио је портпарол руског председника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг