Свет

ОВО ЈЕ ПЛАН РУСКЕ ОФАНЗИВЕ! Ево како ће изгледати напад и упад Руских снага

Русија ће ускоро покренути огромну офанзиву којом ће покушати не само да преокрене ток рата већ и да га оконча, уверене су власти у Кијеву. С овом проценом сложили су се и западни војни аналитичари, који сматрају да руски председник Владимир Путин жели једном за свагда да заврши рат који је дефинитивно отишао у правцу о којем у Кремљу нико није размишљао.

Олексиј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, сматра да Путин планира нешто слично ономе што је учињено на почетку рата – истовремени напад са севера, југа и истока. Та офанзива веома лако би могла да се догоди око 24. фебруара, односно на годишњицу почетка сукоба. Данилов је додао да у Кијеву очекују „максималну ескалацију“ рата с руске старне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров: Лаж је да одбијамо преговоре
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су тврдње о наводном одбијању Русије да преговара са Украјином лаж.
– Наша дипломатија има много посла, константно, правовремено објашњава шта се све дешава. Разоткривамо лажи, посебно оне у којима се тврди да не желимо да преговарамо – рекао је Лавров, и додао да сви желе да се заврши рат у Украјини, али да је квалитет исхода, а не временски оквир, оно што је важно руском народу.

– Русија се припрема и окупља све што је могуће, изводи вежбе и тренира своје трупе. Када је у питању офанзива из различитих праваца, за сада могу рец́и да не искључујемо ниједан сценарио у наредне две до три недеље. Очекује се да ће Русија покренути велики напад, да ће наредити снагама из Белорусије, северно од Крима и источно од Донбаса да опколе наше снаге. Све је на столу и ми то схватамо – рекао је он.

Данилов сходно томе сматра и да тек предстоје главне борбе, које ће се, према његовој процени, десити за два до три месеца.

– Ово ће бити одлучујући месеци рата. Имамо своје планове и они су нам јасни. Они нису скривени од наших главних партнера – закључио је Данилов.

И генерал Валериј Залужни, главнокомандујући Оружаних снага Украјине, сматра да се Русија припрема за комплексан напад с истока, југа, па чак и из Белорусије, те да окупља додатних 200.000 војника.

Кијев: Крим је наш до лета
Пентагон: Нема шансе!
Начелник војнообавештајне службе Украјине генерал-мајор Кирило Буданов рекао је да украјинска војска „мора да уради све да се Крим врати кући до лета”.

– Све је почело на Криму 2014. и ту ће се све завршити – рекао је он.

С друге стране, званичници Пентагона проценили су да Кијев неће скоро повратити контролу над Кримом, а сличне процене имао је и начелник генералштаба САД генерал Марк Мили.

– И даље тврдим да би ове године било веома, веома тешко војно истерати руске снаге са свих територија Украјине – рекао је недавно Мили.

Поједини западни аналитичари пак верују да ће Путин кренути у одлучујућу офанзиву која је за њега „бити или не бити“, те да је процена о 200.000 војника сувише блага, баратајући с цифром од чак пола милиона нових регрута. С обзиром на то да је Русија, како се процењује, напала Украјину са око 150.000 војника, па потом мобилисала додатних 300.000, а у међувремену изгубила најмање 100.000, како се на Западу процењује, уз додатних пола милиона, то би било око 850.000 људи под оружјем, што представља веома респектабилну силу.
Русија припрема изненађење на годишњицу рата
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Русија планира да засени проукрајинске догађаје који ће на годишњицу од почетка рата бити организовани у градовима земаља савезница Украјине. Он је рекао да руске дипломате „раде на нечему што ће осигурати да најављени догађаји у Њујорку и другде неће бити једини који ће заокупити пажњу света“, али није изнео детаље.

Уколико се ове процене покажу тачним, то би значило да је Путин одлучио да што пре оконча своју специјалну војну операцију, не би ли натерао Кијев на преговоре под својим условима и прогласио победу.

С обзиром на то да је на почетку рата Русија кренула директно на Кијев и Харков, очекује се да би ова два града и сада могла да буду главне мете, али и да је могуће да руски војни стратези модификују планове, па да се сада усмере и ка Лавову и Одеси уколико заиста мобилишу толике снаге. У том случају украјинске трупе наћи ће се развучене на више линија фронта од којих ће свака бити максимално притиснута с руске стране, што ће потенцијално отворити и могућност руских напада по неким другим, у овом тренутку мање реалним правцима.

Ипак, оно у шта су сви уверени, и кијевски и западни аналитичари, јесте да ће заузимање Донбаса и осигуравање приступа Криму поновним заузимањем Херсона, али и Запорожја, сигурно бити на самом врху планова које Москва жели да оствари по сваку цену.

 

 

 

Извор: Ало