Србија

СУТРА НАС У СРБИЈИ ОЧЕКУЈЕ ЧУДНА МЕТЕОРОЛОШКА ПОЈАВА! Ово ће падати са неба а једну ствар НИКАКО немојте РАДИТИ

Фото: Pixabay.com

Пролећно време се наставља.

Са севера Африке ових дана стиже нам врло топла ваздушна маса, а наредних дана заједно са њом стизаће и песак из Сахаре, и то сутра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пролећно време се наставља. Максималне температуре више су и за десет степени од просечних. Данас и у петак очекује се више облачности, али ће и даље остати врло топло за ово доба године. Максимална температура биће од 13 до 19 степени, у Београду до 17.

Почеће да дува и појачан југоисточни ветар, који ће после подне и увече у кошавском подручју бити јак, на југу Баната повремено и са олујним ударима. У петак ће ветар у већини предела бити у скретању на југозападни, а појачан ће бити само у Бачкој и на планинама.

Иначе, наредних дана над централном Европом биће присутан снажан циклон, а јужније од нашег подручја поље високог ваздушног притиска. Истовремено, над западним Медитераном очекује се циклон, тј. поље ниског ваздушњог притиска.

Оваква синоптичка ситуација условиће да над западним Медитераном преовладавају снажна југозападна струјања, а она ће да услове да велике количине честица песка из Сахаре стигну са севера Африке до Шпаније и Португалије и до запада Медитерана. Ове честице песка потом ће се западним висинским струјањем транспортвати преко области Алпа до централне Европе, али и до нашег подручја, тако да нам песак из Сахаре неће стићи дирелтно, већ преко западне и централне Европе.

Како се у петак у Србији очекује променљиво облачно, понегде са слабом кишом или пљуском са грмљавином, киша ће садржати честице пустињског песка. Нешто више падавина биће углавном на североистоку Србије.

Слична ситуација по питању песка очекује се и током викенда. Ипак, у северним, централним и западним пределима Србије очекује се продор веома израженог хладног фронта, па ће у овим пределима Србије ветар бити у скретању на северозападни, пролазно на ударе и веома јак, а очекује се и продор веома хладне ваздушне масе преко Панонске низије. Јако северно струјање прочистиће над овим пределима Србије атмосферу од песка, док ће се јужни и источни део Србије и даље налазити у предњем и топлом сектору циклона, уз јако југозападно струјање и уз присуство врло топле ваздушне масе, али и уз присуство песка, па ће у тим пределима и даље падати прљава киша.

Напоменуто захлађење донеће северним и западним пределима Србије драстичан пад температуре и прелазак кише у влажан снег, уз пад температуре на нула степени, док ће на југу и југоистоку бити врло топло, уз пљускове са грмљавином и температуре до 20 степени.

У понедељак ће захлађење стићи до осталих предела Србије и потпуно рачистити атмосферу од песка над нашим подручјем.

Дакле, ако сте решили да наредних дана оперете своја возила, најбоље било да те активности одрадите тек следеће седмице, јер нас до краја седмице очекују падавине са честицама песка из Сахаре, односно у народоду појаве познате као ‘“прљаве“ падавине.

Песак из Сахаре природна је појава и догађа се при актулној синоптичкој ситуацији. Јаки ветрови подигну честице песка високо у атмосферу. Те честице прелазе преко Средоземног мора, а ваздух постаје влажан и богад падавинама, тако да се онда у деловима Европе или нашег подручја јављају киша или снег са песком, што је највише видљиво на возилима или у виду црвеног или жутог снега и замућене атмосфере.

 

 

Извор: Srbija Danas