Свет

БУКТИ РАТ У ФРАНЦУСКОЈ! ГОРЕ ВОЗИЛА ЖАНДАРМЕРИЈЕ, ЖЕСТОКИ СУКОБИ ДЕМОНСТРАНАТА

У Француској су у току сукоби полиције и демонстраната на протестима против пројекта водених мега резервоара за наводњавање у Санте-Солину на западу земље.

Снимци француских медија приказују најмање два возила жандармерије у пламену, а власти су упозориле на присуство „неколико стотина радикалних појединаца“ који планирају „насилне акције“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима дописника париског Монда са лица места, демонстранти се сукобљавају са жандармима. Снаге безбедност испаљују сузавац и шок бомбе како би спречити опсаду водених резервоара.

Мобилисано је око 3.000 полицајаца, а процене о окупљеним протестантима иду од 6.000 колико је јутрос кренуло ка резервоарима, до 30.000 колико тврде организатори.

Санте-Солин је део скупа од 16 резервоара, укупног капацитета око шест милиона кубних метара, који ће бити изграђени у оквиру пројекта који од 2018. године спроводи задруга од 450 пољопривредника, а уз подршку државе. Има за циљ да складишти воду из површинских вода зими, како би наводњавао усеве лети када су падавине оскудне. Његови заговорници то постављају као услов за опстанак фарми суочених са претњом периодичних суша.

Противници осуђују „грабљење“ воде од стране „агроиндустрије“ у време климатских промена и захтевају мораторијум на њихову изградњу како би покренули „прави територијални пројекат“ о „додели воде“.

За еколошке организације, мега-резервоари су оличење пољопривредног система који интензивно користи воду, тражи „палијативна решења“ за све веће, понављајуће суше и који одржава илузију да је мања адаптација на климатске промене довољна.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/ле монде

Ознаке