Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА: Лице му је после смрти засијало

Свети Тарасије био је царев саветник и сенатор, а онда је постао цариградски патријарх који се борио против иконоборачке јереси

Православни верници и СПЦ данас обележавају дан посвећен светом Тарасију, цариградском патријарху. Родио се у Цариграду, живео на царском двору. Изучавао је књижевност и филозофију и у томе се толико истакао да је постао и царев саветник и сенатор, заузимајући високе положаје на двору.

У то време је владао цар Константин са својом мајком, који се зацарио са само десет година. Док је владао његов отац Лав, трајала је иконоборачка јерес, која се учврстила у целом граду и околини. Тако је тадашњи патријарх Павле био немоћан да прослави православно поштовање икона, те је решио да напусти службу.

Он се убрзо разболео и умро. Након његове смрти, цар и царица желели су да се Тарасије прихвати овог чина, како би помогао победи православља над јересима.

Под њим је сазван ВИИ васељенски Сабор у Никеји 787. године, где се осудило иконоборство и повратило и утврдило поштовање светих икона. Тарасије је био врло милостив према сиромашним и бедним, стварао им је склоништа и давао храну.

Свети Тарасије је био одлучан у одбрани вере и морала. Тако је осудио и самог цара када је отерао своју закониту жену Марију, и довео рођаку да живи са њим.

Није желео да му да благослов за венчање, и саветовао га је да то не ради.

Audi A3 3×3 s line 20 tdi

Пред смрт видели су га како одговара демонима да није кров у том греху, док му не изнеможе језик, па је почео рукама да се брани.

Када је издахнуо, лице му је засветлело као Сунце. Упокојио се 806. године. Црквом је управљао двадесет и две године и четири месеца.

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

март 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031