Свет

ЕВРОПА ШАЉЕ ВОЈСКУ У УКРАЈИНУ? То значи само једно – ТОТАЛНИ СУКОБ, откривени планови!?

Ударна изјава мађарског премијера.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да су европски лидери близу да почну да разматрају могућност да „чланице Европске уније пошаљу неку врсту мировних трупа у Украјину“ и да је свет „тренутно близу тој линији за коју смо раније мислили да не може да се пређе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је истакао да је рат у Украјини „забрињавајући и опасан“ и да није претеривање рећи да постоји реална опасност од светског рата.

– Док, с једне стране, може да звучи као претеривање када неки европски и амерички лидери кажу да, ако се све овако настави, може да дође до трећег светског рата, то је заиста реална опасност – истакао је Орбан, преноси МТИ.

Мађарски премијер је додао да рат постаје све више крвав и бруталан, али да се број европских земаља и лидера који подржавају мир није повећао.

– У исто време, народ Европе је почео да више прича о прекиду ватре, о мировним преговорима, али број жртава расте. Има их око 100.000 на обе стране и то би требало да покрене ка миру оне који су досад подржавали рат. Велики део Европе, међутим, и даље је на страни рата, шаље Украјини све бруталнију војну опрему – поручио је Орбан.

Он је додао да је безбедност Мађарске угрожена јер се рат води у суседној земљи.

Према Орбановим речима, на Мађарску се врши „директан и индиректан притисак”.

– Желе да нас натерају у овај рат – рекао је он, али је додао да се парламент не може заобићи када се одлучује о „тако тешкој ствари“.

Орбан је навео да ће мађарски парламент у петак усвојити резолуцију у којој се наводи да Мађарска захтева мир и прекид ватре.

Он је додао да се у мађарском предлогу није реч о томе какав тип мировног споразума треба буде потписан, већ да је реч искључиво о прекиду ватре.

– Обустава ратних дејстава се мора постићи. Људски животи не смеју више бити изгубљени. Једном када дође до прекида ватре, стварају се шансе за мировне преговоре – поручио је Орбан.

 

Извор: Srbija Danas