Свет

Грађани против подршке Украјини! Влади поставили рок до 16. априла а онда…

Чешка полиција интервенисала је вечерас и растерала неколико стотина демонстраната који су после антивладиних протеста на Вацлавском тргу у Прагу покушали да упадну у оближњи Народни музеј скину украјинску заставу и замене је чешком.

Полиција је потврдила да је раније ухапсила једног од демонстраната зато што је носио амблеме руске приватне војске Вагнероваца и натпис З на одећи, док је због покушаја упада у Народни музеј ухапшено 15 демонстраната.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Демонстранти су се преместили на врх Вацлавског трга и покушали да упадну у Народни музеј после скупа „Чешка против беде“, на коме се окупило више хиљада људи на позив чешких радикала из маргиналне ванпарламентарне странке Право Поштовање Стручност (ПРО).

Током протеста организатори су са бине позивали да окупљени скину украјинску заставу јер поред обуздавања инфлације, одустајања од смањења ревалоризације пензија и усклађивања са инфлацијом и других економских одлука владе, траже да Чешка престане да пружа помоћ Украјини, посебно у оружју и да организује мировну конференцију и оконча рат Русије и Украјине.

– Окупили смо се да нам више никад не владају они који играју игрице на симулатору на мобилним телефонима, да нам више не владају интереси наднационалних корпорација већ влада којој ће на првом месту бити интереси Чеха – поручили су на почетку протеста организатори.

Уколико влада не прими њихове захтеве или не поднесе оставку, за 16. април најављују следећу демонстрацију и блокаде зграда владе и министарстава, као и магацина трговинских ланаца ако не промене политику цена и наставе да поскупљују намирнице.

„Ми смо Чеси, шта сте ви“, „Чешка Чесима“, „Оставку“ , „Хоћемо чешку заставу“, „Стоп рату, стоп НАТО“, скандирале су данас на Вацлавском тргу хиљаде Чеха.

Неколико десетина специјалаца за растурање демонстрација успели су на крају да изгурају демонстранте са простора испред Народног музеја и спрече их да уместо украјинске заставе окаче чешку.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/вијести.ме

Ознаке