Свет

Пољска је почела да ствара највећу копнену војску у Европи! Ево шта се спрема

Pixabay.com

Пољска креће у највеће поновно наоружавање у последњих 50 година као одговор на растућу претњу из Русије, пише The Telegraph.

Варшава ће повећати потрошњу за одбрану за 4% свог БДП-а. Ово је дупло више од норми Северноатлантске алијансе и чини ове трошкове највећим у НАТО-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Програм модернизације укључује куповину 1.000 тенкова из Јужне Кореје, 250 из Сједињених Држава, 600 самоходних хаубица, 18 лансера ХИМАРС, 288 МЛРС система из Јужне Кореје, више од 1.000 борбених возила пешадије пољске производње, 96 АХ- Хеликоптери 64Е Апач и 48 борбених авиона ФА-50 из Јужне Кореје“, пише извор.

Капетан пољских оружаних снага Марек Адамиак рекао је да је одушевљен новим оружјем. Оно што се дешава у суседној Украјини даје војсци уверење да ће Варшава моћи да узврати.

„Можемо боље да маневришемо, можемо да пуцамо са било ког места. Нема места где не бисмо могли да пуцамо. Имали смо доста старе артиљерије, али сада имамо веома ново наоружање“, рекао је капетан у интервјуу дописнику британске публикације.

Такође се напомиње да Пољска треба да унапреди свој безбедносни ниво што је пре могуће. То се може учинити само стварањем јаке војске. Планирано је да се њен број повећа на 300 хиљада војника.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Webtribune.rs