Свет

ИАКО КИНА НЕ ЖЕЛИ ДА РУСИЈА ПАДНЕ! Ипак ће урадити ОВО

Сад је јасно да сукоб у Украјини неће бити ни кратак, ни једноставан, нити да ће свет после њега бити исти као 2019. године.

Рат у Украјини је светско-историјски догађај, завршни чин постхладноратовског периода и почетак нове геополитичке поделе. Иако се крај не назире, мировни преговори нису ни у најави, постоје различите крајње опције попут новог хладног рата или проширење сукоба који укључује Сједињене Државе, Русију и Кину, до замрзнутог сукоба у Украјини, или решење у којем Русија постаје део ревидиране европске безбедносне архитектуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су велике силе и центри моћи носиоци глобалних економских и политичких токова који одређују судбину малих земаља, тенденције промена у светском систему које се дешавају у садашњим условима, одредиће и могуће позиције наше земље у сложеним геополитичким односима.

Душко Лопандић, некадашњи дипломата, стручњак за међународне односе и професор европског права и проф. др Мирослав Бјеговић, стручњак за тероризам и организовани Криминал гостовали су у емисији Усијање где су се дотакли геополитичке сцене.

– Мислим да су овом посетом Кинези дали сигнал САД-у да својим односем шаљу Кину и Русију у загрљај. Првенствено Русија и Кина у том случају морају бити упућене једно на другу. Ова посета ће много значити по питању војне сарадње, али и еконосмке. Што се тиче војног плана, ради се о две нуклеарне силе – истакао је Бјеговић.

– За разлику од Русије, која је овим ратом променила начин комуникације према великим силама, ипак није начин решавања проблема ратом. Мислим да Кина, за разлику од Русије жели да одржи једну светску стабилност јер је Кина у последње 3 деценије највише користила светски мир. Мислим да ће Кина, без обрзира што је њихов интерес да одрже Русију и да не дође до њиховог пораза, одржати светску равнотежу – рекао је Лопандић.

 

Извор: Курир

Ознаке