Свет

„Није више много преостало могућих санкција против Русије – исцрпли смо све могућности“

ВИСОКИ представник за спољну и безбедносну политику Европске уније Жозеп Борељ изјавио је у интервјуу за европски портал „Еурактив“ да је ЕУ практично исцрпла све могућности у области санкција против Русије.

– Нема много више да се уради са становишта санкција, али можемо да наставимо да повећавамо финансијску и војну подршку – рекао је Борељ након састанка министара одбране ЕУ и Стокхолму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ је недавно одобрила 10. пакет санкција против Русије.

На питања новинара на конференцији за штампу у Европској комисији, да ли ЕУ спрема нови пакет санкција, портпароли нису могли да дају прецизан одговор и ограничили су се на изјаву да о томе разговарају земље чланице и да та расправа не може да буде јавна.

– Заиста, годину дана након инвазије, долазимо до краја могућности – признао је Борељ, упитан о следећим потенцијалним корацима које би ЕУ могла да предузме као одговор на руску инвазију на Украјину.

Он сматра да је одговор наставак подршке Украјини, спречавање заобилажења санкција и коришћење замрзнуте руске имовине за обнову Украјине.

– Украјини је потребно много новца само да би машинерија радила, држава у рату има велике финансијске потребе. То ће захтевати много напора са наше стране, тако да санкције и војна подршка нису све – каже он.

Борељ предлаже план за коришћење 3,6 милијарди евра из Европског мировног фонда за наоружавање Украјине од почетка инвазије прошлог фебруара, који је недавно допуњен за додатне 2 милијарде евра за 2023 годину.

Ако план буде одобрен, милијарда евра би се користила за надокнаду државама чланицама за обезбеђивање муниције у Украјини из преосталих залиха и још милијарду евра за заједничке набавке. Овај план још увек није одобрен од држава чланица.

– За сада нам је потребан споразум о 2 милијарде евра. Ако ово не буде довољно, онда ћемо поново да се вратимо на тему јер не знамо колико муниције можемо да купимо са ових 2 милијарде евра – наглашава Борељ.

Он је упозорио да ће Европском мировном фонду бити потребно више ресурса за све остало, „по целом свету, па чак и за Украјину“.

ЕУ такође тражи да се треће земље придруже њеним напорима. Засад је само Норвешка већ изразила интересовање, а Канада је потенцијално вољна да се придружи.

 

Извор: Новости.рс