Свет

‘ПОСЕЈДОН’ Изазвао страх у Британији, ово је Путинова одлука…

Фото: Фејсбук принтскрин Спутњик

У Великој Британији је избила паника након Путинове одлуке да наоружа морнарицу торпедима Посејдон, преноси Дејли мејл

Одлука руског председника Владимира Путина да наоружа морнарицу напредним нуклеарним торпедима Посејдон навела је британске стручњаке да симулирају разорни ефекат удара на Уједињено Краљевство .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западни аналитичари су уверени да инсталација може да носи набој који ће бити двоструко снажнији од Цар Бомбе коју је Совјетски Савез тестирао на Новој Земљи 1961.

Цар бомба
Цар бомба (рус. Царь-бомба) је надимак за РДС-220 хидрогенску бомбу (кодног имена Иван, по свом конструктору). То је најјаче нуклеарно оружје икад детонирано. Направљена од стране СССР-а, бомба је у почетку требало да има снагу од 100 мегатона ТНТ-а, но због превеликог ризика од зрачења и ширења реактивних честица атмосфером, снага се преполовила. Изграђене су две бомбе, једна права и једна копија.

Бомба је тестирана 30. октобра 1961. године у тачно 11:32 по локалном времену на архипелагу Нова Земља.

Ако Русија лансира Посејдон са подморнице Судњег дана и експлодира на пример у ушћу Темзе, тада ће плимни талас потпуно уништити Лондон, сугеришу војни стручњаци.

„Могуће је да је Темза била изложена радијацији, али у центру Лондона би било толико мало живих људи да то не би било много важно“, рекао је професор Ендрју Футер са Универзитета у Лестеру.

Према речима стручњака Краљевског колеџа Рода Торнтона, Посејдон ће уништити било коју градску област у близини места експлозије, било да је то Лондон или Њујорк.

Џејмс Блек, помоћник директора за безбедност „РАНД Еуропе“, рекао је да би Посејдон могао да прође незапажено веома дуго. То уноси додатну неизвесност у питања одбрамбене могућности земаља НАТО-а , приметио је експерт.

 

 

Извор: Ало