Свет

ПРОЦУРИО НЕМАЧКИ ПРЕДЛОГ ЗА ПОДЕЛУ ЕВРОПЕ: Француска распарчана, а ево како је подељена Србија

Фото: Твитер принтскрин

Стара мапа поделе Европе према културно-просторим критеријумима коју је израдио немачки академски комитет опет је „оживела“ на Твитеру где је покренута дискусија о њој. Према мапи, замишљене регионалне границе пресецају територију неколико европских држава, укључујући и Србију.

„Велику мапу поделе Европе према културно-просторим критеријумима“ поделио је на Твитеру луксембуршки политиколог Флоријан Бибер уз коментар да цени „немачку прецизност“, али да је идеја да се могу повући јасне границе између културних простора „апсурдна и проблематична“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предложена је подела континента на Западну, Северну, Јужну, Централну, Југоисточну и Источну Европу, с тим што би се територија неколико земаља простирала на више регија.

Тако би, према мапи, северни део Србије, односно већи део Војводине, припадао Централној Европи, а остатак Југоисточној. Највећи део Украјине би припадао Источној Европи, док би крајњи запад био у Централној.

Имагинарна граница између Централне и Јужне Европе би пролазила преко средишњег дела Румуније и практично би „пресекла“ земљу на пола. Француска би била „рапарчана“ на чак три дела – највећи део би био у Западној Европи, јужна обала би била у Јужној, а покрајина Алзас на крањем истоку би била у Централном делу.

Аутор мапе је Стални комитет за географска имена (СтАГН), тело које се бави стандардизацијом географских имена на немачком језику. То је независни академски комитет без суверених функција, а у њему су научници из Немачке, Аустрије, Швајцарске и из других земаља немачког говорног подручја.

Подела је инспирисана радом аустријског истраживача Питера Џордана, који је желео да направи модел културних простора који „искључује националне и политичке факторе“.

Концепт Централне Европе је полазна тачка јер се о њему „расправља у дебати о окончању глобалних и политичких антагонизама са посебним утицајем на Европу“.

За сужавање концепта Централне Европе Џордан је користио осам критеријума: историјски утицај које су оставиле немачка и јеврејска култура, сукцесија протестантизма и католицизма док православље и ислам играју само споредну улогу, рани развој урбаног система и средње класе у односу на Источну Европу, рано постојање слободне класе сељака, традиција локалне и регионалне самоуправе, културна разноликост унутар држава, политичка и економска тежња ка континентализму и, на крају, касна индустријализација у поређењу са Западном Европом, али рана у поређењу са Источном.

Извор: Блиц