Свет

РАКЕТЕ ОВЕ ДРЖАВЕ СУ УПРАВО ЛАНСИРАНЕ! Војска спремна за сукоб!

Северна Кореја лансирала је јутрос две балистичке ракете кратког домета у воде код источне обале Корејског полуострва, саопштиле су јужнокорејске власти.

Ово последње у низу ракетних лансирања долази у тренутку када се снаге Јужне Кореје и САД ангажују у највећим заједничким војним вежбама од 2017.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јапанске власти су саопштиле да се сумња да су две ракете летеле „неправилном путањом“, са максималном висином од 50 километара и даљином од 350 километара. Неправилне путање могу значити да ракете могу маневрисати, за разлику од обичних балистичких пројектила, које путују у прамцу.

Након лансирања ракете, војска Јужне Кореје саопштила је да ће наставити да спроводи теренску вежбу високог интензитета Штит ратника до њеног завршетка, који је планиран за почетак априла.

Лансира у успону
Две велике платформе америчке морнарице, носач авиона УСС Нимиц и амфибијски јуришни брод УСС Макин Исланд, налазе се код јужне обале Јужне Кореје и спремају се да учествују у вежбама касније ове недеље. Севернокорејска лансирања ракета обично се повећава када Вашингтон и Сеул одржавају заједничке војне вежбе.

Најновије америчко-јужнокорејске вежбе међу највећим су од 2017. године, када је тадашњи амерички председник Доналд Трамп покушао да Северној Кореји понуди могућност преговора за окончање непријатељстава и њеног нуклеарног програма.

Северна Кореја је прошле године извела рекордан број ракетних тестирања и најавила даљи развој свог нуклеарног програма. Тестирање ракета је поново појачано последњих недеља, јер тензије на Корејском полуострву настављају да ескалирају.

 

Извор: Б92