Свет

ШОКАНТНО! УБИО СЕ СИН ПОЗНАТЕ ПОЛИТИЧАРКЕ! Имао је само 15. година БИО ЈЕ ЖРТВА!

Право и правда (ПиС), владајућа партија у Пољској, нашла се на удару критике због смрти 15-годишњег сина опозиционе посланице, који се убио након што је идентификован као жртва педофила у извештају државна радио станица. Магдалена Филикс, представница Грађанске платформе, објавила је прошле недеље да је њен син Миколај преминуо.

Јуче је у пољском парламенту одржан минут ћутања током сахране 15-годишњака. Миколај је извршио самоубиство неколико недеља након што је Радио Шчец́ин, део државне мреже Пољског радија, открио детаље о жртвама у извештају о осуђеном педофилу, чиме је омогућено да се Филикс лако јавно идентификује, пише Гуардиан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радио је прошлог децембра открио старост малолетника и да је једна од жртава син посланика. Навели су и да је осуђени, коме је суђење 2021. године одржано иза затворених врата у циљу заштите његових жртава, бивши члан Грађанске платформе и кандидат на изборима, и ЛГБТ активиста. Причу су накнадно пренели и други државни медији.

„Позваћемо ПиС на одговорност за свако злодело“

Присталице опозиције тврде да је национална конзервативна партија Право и Правда (ПиС) искористила причу у своју политичку корист и да је барем делимично одговорна за смрт дечака. ПиС, који се припрема за изборе ове године, чврсто контролише пољске медије и кампање против ЛГБТ права. Његове присталице верују да је Грађанска платформа намерно прикрила првобитну осуду за злостављање.

Лидер Грађанске платформе Доналд Туск, бивши пољски премијер и председник Европског савета, поновио је своје обећање на Твитеру да ће „позвати ПиС на одговорност за сваки злочин, за сву људску штету и трагедије које су изазвали док су били на власти“.

Радослав Сикорски, пољски посланик у Европском парламенту и бивши министар у кабинету, рекао је да случај показује степен сарадње између тужилаца и медија којима управља ПиС, додајући да су такве операције „планиране… и рутински коришћене за уништавање политичких ривала“.

ПиС преузео контролу над медијима након 2015. године

Шимон Холовнија, лидер опозиционе партије Пољска 2050, приметио је да „нема речи које могу донети утеху“.

– Међутим, доћи ће – нека нико не сумња – време полагања рачуна за оне чије речи доносе смрт – додао је он.

Новинар Томаш Дуклановски наводно брани да је причу објавио јер је желео да покаже да „није само Католичка црква“ прикрила злостављање деце.

ПиС је почео да преузима директну контролу над пољским државним медијима убрзо након победе на изборима 2015. године, а бројни национални и међународни извештаји од тада су закључили да су државна телевизија и радио почели да се користе за владину пропаганду.

„Вичу о борби против педофила, а скривају их у својим редовима“

Пољска влада, која је уплетена у дуготрајни спор с ЕУ-ом око питања владавине права, укључујући слободу медија, каже да је њена политика пропорционалан одговор на медијско окружење искривљено у корист њених либералних противника.

Пжемислав Чарнек је на државној телевизији ТВП рекао да је „штетно за друштво“ што случај није пријављен раније.

– Исти људи који тако гласно вичу о борби против педофилије крију педофиле у својим редовима – истакао је Чарнек.

Тужиоци истражују смрт, а Национални савет за радиодифузију покренуо је истрагу како би утврдио да ли је станица емитовала садржај „који је омогућио идентификацију деце жртава, чиме је озбиљно угрозио њихову добробит“.

 

Извор: Курир