Свет

ВЕЛИКИ УСПЕХ РУСА У УКРАЈИНИ! Ово се десило први пут од почетка рата

Руска ПВО је први пут оборила америчку вођену ракету ГЛСДБ.

Ово је саопштило Министарство одбране Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Противваздушни одбрамбени системи пресрели су осамнаест пројектила из вишецевних ракетних бацача ХИМАРС и једну вођену ракету ГЛСДБ“, наводи се у дневном извештају министарства.

Ова муниција је заједнички пројекат Боинга и шведског Сааба, који су бомби додали ракетни мотор и прилагодили је лансирању из земаљских система, пренеле су Новости.

Сааб тврди да домет високопрецизног пројектила премашује 150 километара (постојећи украјински пројектили имају домет од 80 километара).

Вашингтон је први пут најавио испоруку ових бомби Украјини у јануару.

Како је за РИА новости објаснио војни експерт Алексеј Леонков, Кијеву је потребна ГЛСДБ како би удаљили вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС даље од линије фронта, где су рањиви за руску војску.

Говорећи о предностима ових бомби, поред повећаног домета, експерт је приметио високу прецизност гађања стационарних циљева по нижој цени у поређењу са ракетама за ХИМАРС које су доступне у Кијеву.
Поред тога, ГЛСДБ је способан за мале маневре, мењајући путању лета.

Оружане снаге Русије још се нису сусреле са таквом муницијом на бојном пољу, али способност да се носи са таквим објектима је својствена системима ПВО Тор-М2 и Панцир-С1, закључио је Леонков.

 

 

Извор: Ало