Русија

ЗВАНИЧНО: КРАЈ ЈЕ!

Кинески председник Си Ђинпинг отпутовао је данас из Русије, након трпдневне посете током које је разговарао са руским колегом Владимиром Путином.

Си је синоћ напустио Кремљ након свечане вечере и разговора са руским председником Владимиром Путином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Русије изашао је да испрати кинеског колегу до аутомобила. Лидери су се руковали и кратко разговарали.

„Сада се дешавају промене које се нису десиле 100 година. Када смо заједно, ми покрећемо те промене“, рекао је Си.
Путин се сагласио с тим и пожелео му срећан пут.

„Чувај се, драги пријатељу“, одговорио је кинески лидер пре уласка у аутомобил, а Путин му је неколико пута махнуо у знак поздрава, преноси Спутњик.
У Кремљу су у уторак одржани руско-кинески преговори и свечана вечера.

Током државне посете кинеског председника Русији, двојица лидера неформално су у понедељак разговарала више од четири и по сата, а у уторак је званични део посете Си Ђинпинга Кремљу трајао шест сати.

У заједничкој изјави Москве и Пекинга о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње, објављеној на сајту Кремља, наводи се да Русија и Кина апелују на прекид свих корака који доприносе ескалацији напетости и одуговлачењу борбених дејстава у Украјини.

„Стране позивају на прекид свих потеза који доприносе ескалацији напетости и одуговлачењу борбених дејстава, а такође апелују на избегавање даље деградације кризе све до њеног потпуног преласка у неконтролисану фазу. Стране су против свих једностраних санкција, уведених заобилажењем Савета безбедности Уједињених нација“, истиче се у изјави.

У заједничкој изјави се наглашава да Русија и Кина намеравају да се узајамно подржавају по питању заштите интереса сваке од њих, а пре свега, суверенитета, територијалног интегритета, безбедности, да су се државе договориле да редовно спроводе заједничке патроле на мору и у ваздуху, као и заједничке обуке и да изражавају велику забринутост због јачања веза НАТО са земљама азијско-пацифичког региона по војним питањима.
Москва и Пекинг су позвали НАТО да поштује суверенитет других држава и њихових интереса.

У изјави се напомиње да Русија потврђује поштовање принципа „једне Кине“ и признаје да је Тајван саставни део Кине и поручује се да ће две земље повећати сарадњу у борби против „обојених револуција“, „сила зла“, укључујући Исламски покрет Источног Туркестана.

Наводи се и да нуклеарне државе не смеју да распоређују своје нуклеарно оружје ван граница своје територије и треба да повуку све нуклеарно оружје које је распоређено у иностранству и истиче да у нуклеарном рату не може бити победника и он никада не сме да буде покренут.

Апелује се на САД и Јапан да убрзају и окончају ликвидацију хемијског оружја и наводи да се Москва и Пекинг залажу за што скорије покретање преговора о стварању међународног споразума о спречавању распоређивања оружја у космосу.

„Русија и Кина осуђују тероризам и праксу мешања у унутрашња питања под изговором борбе против њега, а такође се залажу за идеју формирања јединственог глобалног контратерористичког фронта уз централну улогу Уједињених нација“, додаје се у изјави.

Изражава се забринутост и због војно-биолошке активности САД, укључујући ван граница земље и захтевају објашњење и наводи да се Москва и Пекинг залажу за објективну истрагу експлозија на гасоводима „Северни ток“.

Напомиње се и да се Русија и Кина противе политици силе, „хладноратовском“ начину размишљања и блоковској конфронтацији.

У оквиру државне посете Си Ђинпинга Русији потписан је низ међувладиних, међуресорних и корпоративних докумената за развој руско-кинеске сарадње у различитим областима.

Кинески лидер стигао је у државну посету Русији 20. марта, и то је његово прво путовање у иностранство откако је трећи пут изабран за шефа државе.

 

Извор: Б92