Свет

ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ! Тражиће помоћ од Русије

Слабљење утицаја Сједињених Држава на Блиском истоку постало је егзистенцијални проблем за Израел. Тел Авиву је остала само једна прилика да осигура своју безбедност, окружен државама које му нису најпријатељски наклоњене.

Данас се на Блиском истоку дешавају историјски догађаји. Ко је пре годину дана могао да замисли да ће Иран и Саудијска Арабија обновити дипломатске односе!?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз директно учешће Русије и Кине, дошло је до краја непријатељства између две земље које је трајало око 40 година. Штавише, има разлога да се верује да је дошло до дуго очекиваног помирења Техерана са целим арапским светом.

Неће се дуго чекати и поновно помирење Сирије са Техераном. То може да потврди почетак нормализације односа између Дамаска и Анкаре.

Такве глобалне промене у региону не доносе ништа добро за САД. Вашингтон није очекивао такве кораке својих савезника. А одлука Ријада да тргује нафтом са Кином у јуанима је убод у леђа Американцима.

Многи аналитичари данас се слажу да је позиција Сједињених Држава на Блиском истоку много поклекнула. Ову тачку гледишта дели и бивши шеф израелске Натив службе Јаков Кедми.

Експерт је забринут да ће се слабљење утицаја САД у овом делу земаљске кугле негативно одразити на Израел. Није тајна да се политичка моћ Израела заснива на покровитељству Вашингтона.
Исти мање-више нормални односи између Тел Авива и земаља Персијског залива могући су у великој мери захваљујући посредовању америчких власти. А пошто ће државе региона моћи без Сједињених Држава у новој стварности, Израел ризикује да се суочи са егзистенцијалним проблемом – обезбеђивањем сопствене безбедности.

„Мораћемо да тражимо друге начине и изворе подршке. Ускоро ће Израел затражити помоћ и заштиту од Русије. Нема другог излаза “, рекао је Кедми у интервјуу политикологу Дмитрију Евстафјеву.

Нажалост, додао је специјалиста, нису сви у Тел Авиву свесни глобалних промена које се данас дешавају. И ту лежи велика опасност за Израел. Морате се брже прилагодити новој стварности, иначе ће бити касно.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ