Свет

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН ПЛАН КИЈЕВА! Ево шта се спрема!? Не можете ни да замислите шта све може да се деси!?

Фото: Фејсбук принтскрин

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, док се украјинска војска припрема за пролећну контраофанзиву, објавио је план након повратка Крима

Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексиј Данилов објавио је данас низ корака које ће влада у Кијеву предузети након што Украјина поврати контролу над Кримом, укључујући и демонтажу стратешког моста који повезује анектирано црноморско полуострво са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данилов је објавио план док се украјинска војска припрема за пролећну контраофанзиву, а будући статус Крима биће кључан у свим преговорима за окончање рата у Украјини, наводи АП.

Данилов је предложио кривично гоњење Украјинаца који су радили за администрацију коју је именовала Москва на Криму, наводећи да ће се неки суочити са кривичним пријавама, а да ће други изгубити државне пензије и да ће им бити забрањено обављање јавних послова.

Сви руски држављани који су се доселили на Крим после 2014. године требало би да буду протерани, а сви послови у вези са некретнинама склопљени под руском влашћу поништени, написао је Данилов на Фејсбуку, пренео је Тањуг.

Као део плана, Данилов је позвао на демонтажу моста од 19 километара који је Русија изградила до Крима.

У октобру прошле године камион бомба тешко је оштетио тај мост, најдужи у Европи, а Москва је за напад окривила украјинске војне обавештајне службе.

Русија је поправила оштећени део моста и обновила проток снабдевања Кримом.
Данилов се такође заложио за преименовање града Севастопоља који је од 19. века био главна база руске Црноморске флоте.

Данилов је рекао да би се Севастопољ могао назвати Објекат бр. 6 пре него што украјински парламент изабере друго име, сугеришући назив Ахтијар по селу које се некада налазило на месту тога града.

Шеф Севастопоља, кога је именовала Москва, Михаил Развожајев, одбацио је план Данилова као „болестан”.

„Било би погрешно озбиљно третирати коментаре болесних људи. Они морају бити излечени, а то је оно што наша војска сада ради”, рекао је Развожајев за Тас.

Русија је 2014. године извршила анексију Крима од Украјине, али већина земаља не признаје да је то руска територија.

Кремљ је захтевао да Украјина призна суверенитет Русије над Кримом и да призна друга руска освајања украјинских територија као услов за мир.

Кијев је искључио могућност мировних преговора са Москвом док руске трупе не напусте све окупиране територије, укључујући Крим.

 

Извор: Ало