Србија

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ДРАМАТИЧНУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА

У првом делу следеће недеље честе нестабилности, а могуће су и локалне непогоде. Средином недеље хладно уз опасност од појаве касног мраза. Какво нас време очекује у наредне две недеље сазнајте у новој прогнози за Србију

Од понедељка се рачуна на утицај неколико хладних фронтова који ће условити врло нестабилну атмосферу уз честу појаву грмљавинских пљускова, а биће услова и за локалне временске непогоде, посебно у понедељак и уторак, пише метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози времена за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Падавине ће бити конвективног типа тако да ће на малом простору постојати велике разлике у количини талога, а највећа опасност од јачих пљускова и грмљавинских неподода постоји у понедељак после подне.

Од ноћи ка среди се очекује и захлађење тако да би среда у планинском делу БиХ, Србије и Ц.Горе који су преко 1000мнв могла донети и снег. Ветар у понедлејак прво југозападни, а са нестабилностима у окретању на јак,а у зони јачих пљускова и олујан западни и северозападни. У среду ветар појачан, северозападни.

У понедељак максимум од ко +13 на севеорозападу Хрватске до око +25 понегде на југоистоку Србије,а у среду релативни свеже над целим регионом, углавном до +7 до +13 степени Целзијуса. У ноћи ка четвртрку врло хладно уз минимуме који би се у низијама кретали од 0 до +6 степени Целзијуса те се очекује појава приземног мраза, док би на планинама преко 700мнв било од -5 до +1 степен Целзијуса.

Четвртак углавом сув и прохладан али мало топлији него среда, док би ноћ ка петку опет била доста хладна али уз нешто нижи ризик од појаве мраза, посебно у низијама. Петак и субота још мало топлији и углавном суви уз максимуме од +14 до +20 степени Целзијуса.

У недељу такође умерено топло али поново нестабилно тако да се после подне и увече над западним, северозападним југозападним и средишњим деловима региона очекују локални пљускови са грмљавином.

За први мај вероватно променљиво облачно и нестабилмо уз смену сувих и сунчаних перида са грмљавинским пљусковима. Вероватно поново свежије од просека уз максимуме од +14 до +18 степени Целзијуса.
Оперативни ECMWF је вечерас извео симулацију којом око 03.05. следи јаче погоршање али тај период је доста удаљен и промена ће сигурно бити. За сада ансамбле низ ECMWF-а све до око 07.05. држи сигнал за нестабилно и релативно свеже време.

У понедељак врло нестабилно уз грмљавинске пљускове, а биће услова и за локалне непогоде, закључује Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс