Свет

ТЕНЗИЈЕ СМИРЕНЕ УЗ ПОМОЋ КИНЕ! Потписано је!

Фото: Јутјуб

Иран и Саудијска Арабија ће поново да отвори дипломатска представништва у року од два месеца, што је предвиђено споразумом две земље који је постигнут уз посредовање Кине у марту, наводи се у заједничком саопштењу које су две земље данас потписале у Пекингу.

У саопштењу, после састанка шефова дипломатија Саудијске Арабије и Ирана, наводи се да су се две земље сагласиле да обнове летове и билатералне посете званичних и приватних делегација, као и да олакшају грађанима добијање виза, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министри спољних послова дугогодишњих блискоисточних ривала Саудијске Арабије и Ирана састали су се данас у Пекингу, чинећи још један корак ка помирењу после седам година тензија у међусобним односима.

Државна телевизија у Саудијској Арабији приказала је јутрос принца Фејсала бин Фархана ал Сауда и његовог иранског колегу Хосеина Амир Абдолахијана како се рукују и седе један поред другог.

Иранска државна телевизија известила је да су се два министра састала да разговарају о детаљима поновног отварања амбасада.

Био је то први званични састанак високих дипломата две земље од 2016. године, када је краљевина прекинула везе са Ираном након што су демонстранти упали у саудијску амбасаду у Техерану.

Саудијска Арабија је дан раније погубила истакнутог шиитског свештеника са још 46 других, што је изазвало демонстрације.

Састанак је уследио месец дана након што су се две земље договориле да до маја поново успоставе дипломатске односе и амбасаде, а Пекинг је посредовао за одржавање састанка, пренео је АП.

Агенција наводи да се састанак одржава док дипломате покушавају да окончају дугогодишњи рат у Јемену, сукоб у којем су и Иран и Саудијска Арабија дубоко укорењени.

Приближавање Саудијске Арабије и Ирана смањује шансе за оружани сукоб између блискоисточних ривала – како директно, тако и у индиректним сукобима широм региона, објавила је америчка агенција.

 

Извор: Блиц