Свет

СТИЖЕ ИСПОРУКА СВИХ МиГ 29! Морају то да добију како би могли да се боре!

Председник Пољске Анџеј Дуда истакао је данас да Украјина мора да добије авионе који ће бити у стању да се носе са руским војним ваздухопловством и да је његова земља спремна да поред 14 авиона совјетске производње МИГ 29 које је већ издвојила, када јој почну да стижу авиони наручени у Јужној Кореји и САД, постепено шаље и своје преостале МИГ-ове.

„Украјина мора да има ваздухопловство које ће бити у стању да ратује са руским ваздухопловством, које ће бити у стању да му се супротстави. Докле год смо у стању да то остваримо помоћу авиона МИГ 29 добро је пошто украјински пилоти умеју њима да управљају. Али и нама су авиони МИГ 29 на измаку, остали су нам они које користимо за патролирање у НАТО“, казао је ; Дуда у интервјуу Пољском радију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да авионе МИГ 29 који су, како је признао на шта су упозорили и украјински званичници, застарели по стандардима НАТО, његова земља неће послати Украјини све док пољско војно ваздухопловство не добије 48 авиона ФА 50 из Јужне Кореје.

„Амерички авиони Ф-16, то је веома компликовано питање. Ми их имамо мало. Пре свега ћемо лобирати да Украјина изравна снаге, да оне земље НАТО које могу, шаљу авионе. За то је потребно обучити украјинске пилоте а то захтева време. То када ће их послати је одлука појединих држава“, рекао је Дуда, наводећи да Украјина не може да рачуна на Ф-16 из Пољске које тражи.

Пољски председник нагласио је да је за то да се авиони Ф-16 пошаљу Украјини потребно, такодје, одобрење САД.

„На самиту НАТО у Виљнусу у јуну настојаћемо да убедимо савезнике да не сме да се прекида помоћ, да се не појави негативни ефект који може да се назове умором од рата. Доста је тог рата, престанимо да помажемо, можда ће се рат завршити. Ако престанемо да помажемо тај рат завршиће победом Русије а то свет не сме да допусти“, рекао је Дуда.

Пољски председник признао је да другачије на рат гледају Пољаци а другачије житељи западних земаља и да зато званична Варшава мора стално да упозорава да руска агресија угрожава стабилност целе Европе и да рат мора да заврши онако како жели Украјина, дакле враћањем свих територија које су окупиране или и анектиране пре 2014. ; Дуда је рекао је да је током јучерашње посете украјинског председника Володимира Зеленског Варшави зацртана мапа пута војне помоћи Пољске Украјини.

Потписано је и писмо о намерама да Украјина купи од Пољске 150 борбених возила росомак, за које одобрење треба да даде и Финска пошто су по њеној лиценци, а испоруку ће платити САД и Европска унија.

 

 

Извор: Курир