Свет

У ТОКУ ЈЕ ПАД! Војска се масовно повлачи

Војска Оружаних снага Украјине почела је масовно да се повлачи и напушта град Артјомовск (украјински назив – Бахмут). Ово се наводи на Телеграм каналу новинара Русвесна.

Према оцени украјинских војних аналитичара, ситуација у овој области се приближава критичној, а приватна војна компанија „Вагнер“ појачава своје јуришне групе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наше јединице почињу да напуштају Бахмут, команда све ради како треба, неке су већ напустиле град, јер једноставно нема довољно капацитета да задржи толики број руских трупа, извештавају украјински извори.

Тешке борбе се воде дуж улица Бахмутскаја и Спартаковска. Ноћу је неколико Вагнерових јуришних група ушло у Артјомовск, наоружани термовизирима, уређајима за ноћно осматрање и артиљеријом.

Над управом Артјомовска подигнута је застава Русије

Оснивач Вагнеровог ПМЦ-а Јевгениј Пригожин је 3. априла објавио да је руска застава подигнута над администрацијом Артјомовска. Он је нагласио да је град већ формално заузет. Међутим, у западним деловима града „непријатељ је још увек концентрисан“.

На градску управу Бахмута поставили смо руску заставу са натписом „ратни дописник Владлен Татарски је у добром сећању“ а поставили смо и заставу ПМЦ Вагнер, каже Пригожин.

Неколико дана раније, 30. марта, руске јуришне јединице су покренуле активну офанзиву у појединим деловима града. Борци су појачали нападе у центру и северно од Артјомовска под окриљем ноћи.

Вагнерови борци кажу да су одбрану града са јужне периферије, поред украјинске војске, држали и страни плаћеници из Пољске и Грузије. Напоменули су да су пољски плаћеници имали карактеристичне црне униформе.

Јевгениј Пригожин је такође у марту тврдио да његови борци контролишу око 70 одсто Артјомовска. Он је тврдио да ће војници ПМЦ Вагнер наставити офанзиву све док град не буде у потпуности стављен под контролу.

Председник Украјине Владимир Зеленски је 5. априла признао да ће, под претњом губитка људства због опкољавања, команда Оружаних снага Украјине донети „исправне одлуке“, што значи повлачење трупа из Артјомовска.

Он је још у фебруару рекао да град војска неће штитити по сваку цену, нити до последњег војника. Према Зеленском, ово није тако велики град као други градови Донбаса, али је Кијеву ипак важно да га брани.

За мене је најважније да не изгубимо војску. А, ако постоји опасност да изгубимо кадрове, биће одговарајуће исправне одлуке на лицу места, каже Зеленски.

Владимир Џабаров, први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове , рекао је 5. априла у разговору да председник Украјине разуме унапред одређену судбину града. Према његовим речима, „очигледно Зеленски жели да сачува образ наређујући својим трупама да се повуку из Артјомовска под изговором да спасавају људске животе.

Џабаров је нагласио да је пре само неколико месеци Владимир Зеленски „бацио стотине људи у ово ложиште који су умрли без разлога“.

Зашто је Артемовск толико важан за Русију
Министар одбране Сергеј Шојгу је 7. марта објаснио значење текућих жестоких борби за Артјомовск. Он је напоменуо да би контрола над градом омогућила руским оружаним снагама да напредују дубоко у Украјину. Министар је такође подсетио да је Артјомовск важан одбрамбени центар Оружаних снага Украјине у Донбасу.

Узимање под контролу омогућиће даља офанзивна дејства дубоко у одбрану Оружаних снага Украјине.

Посланик Државне думе Јуриј Швиткин рекао је да је задатак Русије у биткама за Артјомовск да испуни задатак врховног команданта Владимира Путина да ослободи Донбас, а да Украјина демонстрира да чини све да искрвари руску војску.

Војни експерт Алексеј Леонков приметио је да је град један од кључних објеката за Русију на линији одбране непријатеља. Ако буде могуће потпуно заузети Артјомовск, онда ће се отворити прилази са задње стране Краматорску и Славјанску.

Леонков је прокоментарисао и значај града за Украјину. Према експерту, пад Артјомовска значиће крај овакве Украјине и крај за председника Владимира Зеленског.

 

Извор: Wебтрибуне