Свет

ЛУКАШЕНКО ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Белорусија подигла борбену готовост на највиши ниво

Након недавних догађаја у Русији 24. јуна, Белорусија је подигла ниво борбене готовости војске на највиши степен, саопштио белоруски лидер Александар Лукашенко!

– Издао сам све наредбе да војска буде подигнута у стање пуне борбене готовости – изјавио је он током догађаја у Минску посвећеном уручењу генералских еполета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Лукашенка, народ Белорусије је са забринутошћу пратио покушај побуне у Русији.

– Нећу крити да је било болно посматрати догађаје који су се одвијали на југу Русије. Не само за мене. Многи наши грађани су са забринутошћу то пратили – изјавио је председник Белорусије.

– Наша отаџбина се протеже од Бреста до Владивостока – то је територија слободе и наши народи који ту живе. Историја сведочи: Белоруси знају како да бране своју земљу. Били смо и бићемо јачи од било каквих изазова – додао је Лукашенко.

Јевгениј Пригожин, наводни вођа Вагнера, наводно је стигао у Белорусију након два дана непознатог боравка. Након покушаја побуне против руске војне врхушке, он је протеран у Белорусију.

Оснивач Вагнера је стигао у Белорусију приватним авионом из Ростова на Дону, а још једна летелица је стигла из Санкт Петербурга.

Руски председник Владимир Путин је синоћ позвао борце паравојне формације “Вагнер” да потпишу уговор са руским Министарством одбране, врате се кући или оду у Белорусију. Он је такође додао да већина бораца ове групе су патриоте које су биле манипулисане.

Извор: Srbija Danas