Свет

ПРЕМИНУО СИЛВИО БЕРЛУСКОНИ

Бивши италијански премијер и лидер странке Форца Италија Силвио Берлускони преминуо је у 87. години, преносе италијански медији.

Силвио Берлускони је четири пута био премијер Италије, предузетник и власник фудбалског клуба Милан, а затим и Монце од 2018, Силвио Берлускони је рођен 29. септембра 1936. године у Милану где је живео у Улици Волтурно број 60.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живео је са родитељима, оцем Луиђијем који је био запослен у банци и мајком Розом која је радила као секретарица у Пирелију, пре него што је напустила посао не би ли се посветила породици.

Детињство је провео прво у Сарону (месту поред Милана) а затим у Ломацу. Први је од троје деце, има брата Паола док је сестра Антонела преминула 2009. године.

Након класичне гимназије Сант Амброђо коју је похађао у Милану, Берлускони је завршио правни факултет са највишим оценама, а његова теза је за тему имала “Уговор о оглашавању”. Године 1991. године добио је и диплому honoris causa из менаџмента инжењеринга на универзитету у Калабрији.

„Нос за бизнис“

Након што се окушао у разним пословима попут конобара, фотографа, продавца усисивача, певача и забављача на крузерима, Берлускони је 1961. године основао прву грађевинску компанију под називом “Cantieri Riuniti Milanezi Srl”. Након тога је отворио још неколико компанија, а седамдесетих година је реализовао један од најважнијих пројеката: резиденцијални кварт Милано Дуе у оквиру дела града који се зове Сеграте. Након грађевине, Берлускони је упловио у медијске воде.

Крајем седамдесетих година је купио Телемилано која је неколико година касније постао Канал 5. Године 1982. је отворен канал Италија 1, а 1984. канал Рете кватро. „Фининвест“, основан 1978. године, је холдинг који координира свим његовим активностима. Године 1993. године Берлускони оснива компанију за мултимедијалну продукцију „Медијасет“ чији је данас генерални директор његов син Пјерсилвио.

Берлускони је још осамдесетих година почео да инвестира новац у новине, а 1990. је купио већински део акција Мондадорија, Еинаудија и других издавачких кућа. Медуза филм је такође део Медијасета. Фининвест је присутан и у сектору осигурања и продаје финансијских производа, а ланац супермаркета Станда је продао 1998. године.

Љубав према спорту

Заљубљеник у спорт, Берлускони је купио фудбалски клуб Милан 1986. године и док је био председник клуб је освојио осам шампионата Италије и пет турнира Лиге шампиона, укупно 28 трофеја за 30 година.

Године 2017. Берлускони је продао клуб кинеском предузетнику Ли Јонгхонгу да би неколико година касније купио фудбалски клуб “Монца.“

У сезони 2021-2022 клуб је по први пут у историји ушао у Серију А.

Политички живот

Године 1994. Берлускони је основао политичку партију Форца Италија, а политичку каријеру је започео реченицом “Италија је земља коју волим”. Форца Италија је заједно са Легом на северу и Италијанским социјалним покретом (МСИ) у остатку земље, освојила изборе у марту 1994.

Први Берлусконијев мандат је био кратког века након што му је Умберто Боси ускратио подршку. Године 2001. почиње тзв. период „Берлускони 2“, када он у директном ТВ преносу потписује “Уговор са Италијанима”. Четири године касније долази до кризе, те периода „Берлускони 3“. „Берлускони 4“ траје од 2008. до 2011.

Први пут је ушао у парламент у марту 1994, а мандат му је потврђен и наредна четири пута.

У мару 2014. године Берлускони се повукао са позиције Каваљера рада (Витеза рада) која му је додељена 1977. од стране тадашњег председника Републике Ђовани Леонеа за његове заслуге у грађевини. Надимак Витез (Каваљере) му је доделио новинар Ђани Брера.

Берлускони је 1994. угостио Г7 у Напуљу, као и Г8 2001. у Ђенови и у Аквили 2009.

Од јула до септембра 2003, а пошто је био премијер Италије, био је и председник Европског савета.

Извор: РОЈТЕРС/corriere.it