Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНИ САМПСОН СТРАНОПРИМАЦ: Лечи болесне и позива на покајање! Изговорите ове речи за СПАСЕЊЕ!

Данас се према црквеном календару обележава дан Преподобног Сампсона Странопримца који се “јавља када га призовете, лечи болести и позива на покајање”

Овај светитељ рођен је у богатој и знаменитој породици у старом Риму. Тамо је изучио све светско знање тога времена, а посветио се нарочито медицини. Сампсон је био милосрдан и безмездан лекар, и давао је болесницима лекове и за тело и за душу, саветујући свакога да испуњава прописе хришћанске вере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потом се преселио у Цариград, где је живео у једном малом дому. Помагао је људима, милостињом, утехом, саветом, уливајући им наду, али и дајући им помоћ телесну у виду лекова.

Патријарх је чуо за високе врлине овога човека и рукоположио га за свештеника. У то време разболео се цар Јустинијан Велики, а болест је, по уверавању свих лекара, била неисцелива. Тада се цар помоли Богу, с великим усрђем, и Бог му откри у сну, да ће га Сампсон исцелити. Тако је и било. Само што је ставио своју руку на болно место, цар оздрави.

Цар му је због тога понудио огромно благо, али се Сампсон само захвалио и рекао цару: “О царе, имадох ја и злата и сребра и осталог имања, но све оставих ради Христа, да бих добио вечна блага небеска”.

Ипак, цар је инсистирао да му нешто учини, па му је Сампсон рекао да сазида један дом за убоге.

Најзад овај свети човек, сав испуњен силом и добротом небеском, преминуо је 27. јуна 530. године. Сахрањен је у цркви светог мученика Мокија, његовог сродника.

Према веровању, Сампсон се и наком смрти више пута јављао онима који су га у помоћ дозивали.

Данас би, верници, требало да изговоре следећи тропар:

У трпљењу твоме стекао си награду твоју, преподобни оче, непрестано пребивајући у молитвама, заволевши убоге и њима помажући. Моли се Христу Богу Сампсоне милостиви и блажени, да спасе душе наше.

Извор: информер.рс