Србија

Данас поскупљују цигарете, коштаће папрено, а то није једини удар на џеп

Акциза на све врсте цигарета биће повећана данас, што значи да ће цигарете по паклици поскупети.

Грађане Србије од данас (1. јула) очекује поскупљење цигарета и течности за пуњење е-цигарета, због акцизног календара којим је предвиђено да цигарете поскупљују два пута годишње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од када је усвојен акцизни календар крајем 2020. године, цигарете поскупљу два пута годишње, у просеку за по 10 динара. Једно поскупљење је почетком године, док је друго половином године. Односно, за око 1,5 динара по паклици.

На цену цигарета зарачунава се и пропорционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена, а на све то се додаје и ПДВ, па због увећаних намета, произвођачи повећавају цену цигарета по паклици за око 10 динара.

Ово повећање цена је из разлога како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Усвајањем измена и допуна Закона о акцизама, који је почео да се примењује од 1. јануара 2021. предвиђено је да се увећавају и акцизе на несагоревајући дуван и течности за пуњење е-цигарета, па се од јула очекује и њихово поскупљење.

Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају сваког јануара и јула аутоматски, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Подизање цена паклица трајаће све до 2025. године.

Од данас и провизија и на плаћање услуга Инфостана

То није једини удар на новчанике.

Од данас, приликом уплате рачуна за Инфостан грађани ће плаћати провизију, а одлука о томе донета је на основу Одлуке усвојене на седници Скупштине града Београда 13. априла ове године.

Банкарска накнада за уплате путем платформе е.Сандуче ће износити 50 динара по трансакцији, без обзира на износ уплате, наводи се у обавештењу ЈКП Инфостан.

Грађани су до сада плаћали рачуне за Инфостан без провизије, јер их је субвенционисао Град Београд, а од 1. јула ће морати сами да плаћају ту провизију на шалтеру поште или банке.

Пружаоци платних услуга ће исте тарифирати и наплаћивати при пријему уплата, у складу са својом пословном политиком.

Инфостан је почетком јуна обавестио грађане о измени Одлуке о начину плаћања комуналних услуга на територији Београда као и да је она објављена у Службеном листу града Београда број 23/23 од 13. априла.

„С обзиром на наведено, обавештавамо вас да ЈКП Инфостан технологије почев од 1. јула нема правни основ за покривање трошкова наплате накнаде комуналних услуга на основу јединствене уплатнице. Исту ће наплаћивати пружаоци платних услуга при пријему уплата у складу са својом тарифом накнада за услуге физичким лицима“, навео је Инфостан

Извор: Курир.рс/Телеграф бизнис