Свет

ДОНЕТА ОДЛУКА: Корак који ће земљу гурнути у хаос? (ВИДЕО)

Израелски парламент је ратификовао први законски предлог у планираној реформи правосуђа коју тражи премијер Бењамин Нетанијаху.

То је уследило након што су пропали и последњи покушаји да се ублажи уставна криза која месецима потреса земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амандман на закон, који је до сада омугаћавао врховном суду да поништи владине одлуке које сматра „неразумим“, усвојен је са 64 гласа „за“ и без гласова „против“, јер су опозициони посланици напустили парламент у знак протеста, а неки су притом викали: „Срамота“.

Гласање је уследило након готово 30 сати непрекидне расправе која је почела у недељу ујутру.

Али није све готово.

Само неколико минута након гласања у Кнесету, центристички опозициони политичар је рекао да ће закон покушати да обори на врховном суду, док је влада непопустљива у намери да реформом уравнотежи овлашћења и смањи ексклузивна права тога суда.

Извршна власт сматра да је врховни суд политизован, а њени противници тврде да постоји ризик од скретања у ауторитарном смеру.

Уочи гласања, раднички синдикат Хистадрут је, у настојању да охрабри привремени договор између десне коалиционе владе и опозиције, запретио општим штрајком у случају доношења „једностраних“ мера.

Министар правосуђа Јарив Левин, један од аутора пакета реформи којом би се унела већа равнотежа између три гране власти, не мари за протесте и чини се да је врло непоколебљив.

„Направили смо први корак у овом историјском, важном процесу да поправимо правосудни систем и вратимо овлашћења које су одузете влади и Кнесету“, рекао је Левин.

Критичари неумољиво тврде да је циљ реформе обуздавање независности судства. Десетине хиљада протестаната изашли су у недељу увече на улице Јерусалима како би се успротивили Нетанијахуовом предлогу о ограничењу овлашћења судија.

Нетанијахуова влада, у којој су десничари и ортодоксни Јевреји, тврди да ће предложене реформе спречити превелика овлашћења судија, који не пролазе демократски тест избора, и осигурати бољу равнотежу моћи.

Извор: Јутарњи лист