Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Нова суперћелијска олуја стиже брже, него што смо мислили

Фото: Инстаграм принтскрин

Након апокалиптичног невремена које је током јучерашњег дана погодило читаву Србију, метеоролог Иван Ристић за ТВ Информер открио је какво нас време очекује данас и у наредном периоду.

Олуја која је у среду протутањала нашом земљом, начинила је велику материјалну штету. Олујни ветар носио је делове кровова, фасаде, ограде, семафоре, а на Новом Београду пала су и два крана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико особа је повређено, али нема људских жртава, а припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 15 особа, међу којима и петоро деце, из шуме у Беочину.

О томе да ли је крај оваквим временским приликама и какво нас време очекује у наредном периоду, рећи ће нам метеоролог Иван Ристић.

– Све је почело јуче у Словенији у раним преподневним часовима. Облак је брзо почео да се шири, што је горе, то је била супержелијска олуја и био је супер брз, кретао се око 100 км/х. Та два сата је био у Загребу, око 8 сати је већ био у Београду – истакао је метеоролог и додао:

– У том региону где је био најјачи, биле су 4 људске жртве, због пада дрвећа. Ветар је у Србији био орканске брзине, изазвао је огромну штету у целој Србији. У неким градовима између зграда се ветар додатно појачава, треба на то упозорити људе.

Суперћелијске олује

Олуја које је задесила нашу земљу није карактеристична за ово поднебље, каже Ристић и открива како овакво невреме настаје.

– То се дешава када се налазимо на периферији афричког антициклона, ми смо тренутно на тој периферији, не постижемо те температуре, али имамо проблем са суперћелијским олујама – навео је и додао:

– Када вам кажу да долази освежење то је опасно, јер тај топао ваздух се креће на горе и када је нестабилна атмосфера као сада, може да направи велике проблеме. Сваки степен температурне разлике узрокује појачавање ветра.

Стиже освежење

– До недеље ће бити услова за суперћелијске олује, бићемо на периферији афричког циклона. Очекују се удари ветра од 100 км/х. Ако дођу раније те суперћелијске олује, између 2 и 6, онда има услова и за огроман град. У уторак ће температуре бити баш вреле, температуре до 40 степени, а од среде ће бити пријатније време, афрички талас креће ка Африци и биће пријатније – казао је Ристић.

Подсетимо, у среду је олујно невреме оборило два крана на Новом Београду, а том приликом није било повређених.

Извор: Srbija Danas