Регион

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПОЗНАТОГ СЛОВЕНАЧКОГ МЕТЕОРОЛОГА: Пристиже нова СУПЕРЋЕЛИЈА на Балкан, доноси торнада, следи 3 ДАНА пакла

Фото: Инстаграм принтскрин

Познати словеначки метеоролог Марко Корошец објавио је једно од најозбиљнијих упозорења за невреме које нас очекује у наредна три дана.

Корошец, аутор низа текстова на метеоролошком порталу севере-wеатхер.еу, наводи да су последње две недеље показале изванредан временски образац у средњој Европи. Бројне временске непогоде праћене ветром олујне јачине са торнадима и градом велике величине разориле су алпско подручје, север Италије, Словенију, Хрватску, делове Србије…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Озбиљне временске непогоде, укључујући крупнији град, предвиђају се од понедељка до среде јер још један снажан и дубок фронтални талас улази у прегрејану земљу, наводи Корошец.

Упозорење важи и за средњи Балкан.

– Од понедељка до среде у средњој Европи са алпским подручјима, Италији, северном и средњем делу Балканског полуострва очекује се вишедневна оштра временска непогода. Очекују се јаке грмљавинске олује, укључујући суперћелије са врло великим до великим градом, торнада, бујичне поплаве и разорни ветрови – упозорава Севере Wеатхер.

Портал посебно апелује да се пажљиво прате подручја уз јадранску обалу где су многи на одмору и камповању.

– Изузетно јаки ветрови могли би да узрокују озледе и велику штету на дрвећу у парковима слично као што смо видели прошле недеље – наводи Корошец и још једном понавља да следи тешка прогноза за средњу Европу и Балканско полуострво са екстремним условима за град огромне величине, разорне ветрове и торнада у понедељак и уторак.

За недељу и понедељак предвиђа се прилично брз пораст температуре, међутим, тај топлотни талас биће кратког даха, али температуре ће поново бити знатно изнад 30 степени широм северне Италије и Балкана. Средње температуре поново ће бити око 10-12 °Ц изнад нормале док ће прогнозиране дневне температуре остати у екстремним вредностима.

Наредна два дана доносе у јужну Италију и јужни Балкан изразито високе температуре. У Србији, Албанији, Северној Македонији, Румунији, Бугарској и Грчкој предвиђају се максималне дневне температуре од 40 до 46 °Ц.

Извор: Курир.рс/Јутарњи