Свет

ЉУДИ УМИРУ, ПРЕТИ НАМ ДИРЕКТНА ОПАСНОСТ! Останите код куће

Очекује се да ће се екстремно високе температуре наставити у деловима јужне Европе ове недеље док се континент припрема за свој други топлотни талас.

Топлотни талас угрожава људско здравље и чини терен погодним за пожаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После прошлонедељног топлотног таласа по имену Кербер, следи нови који су италијански прогностичари назвали Харон, по лађару из грчке митологије који превози душе у подземни свет.

Италија, Шпанија и Грчка данима се суочавају са немилосрдним врућинама, али Европска свемирска агенција упозорила је да топлотни талас тек почиње. У Италији, која је посебно тешко погођена, очекује се да ће температуре у многим градовима порасти изнад 40 степени Целзијуса.

Хана Клок, климатски научник и професор на Универзитету Рединг, упоредила је ефекат топлотног таласа са ефектом џиновске пећи над Медитераном.

„Мехур врућег ваздуха који је експлодирао над јужном Европом претворио је Италију и околне земље у џиновску пећ за пице“, рекла је она.

Соутхерн Еуропе’с еxтреме хеатwаве wилл цонтинуе фор тхе неxт 7+ даyс ас а рецорд-стронг хеат доме паркс оверхеад, брингинг еxтреме хеат фор даyс он енд.

Нови рекорд?

Очекује се да још један топлотни талас, који је ове недеље погодио југ Европе, потраје у Италији и у среду, преноси АНСА.

Током дана и у хладу у централно-северној Италији температура може достићи 38-39 степени Целзијуса, док ће у Лацију, посебно у Риму, она износити и 42-43 степена, према метеоролошкој служби.

Али најинтензивније врућине погодиће Велика острва и Апулију: 45-46 степени на Сицилији и 44-45 степени у Пуљи. Италијанско острво Сардинија требало би да поднесе највећи терет немилосрдне врућине, а прогностичари предвиђају да би температуре данас могле достићи и 48 степени Целзијуса, па чак и да оборе рекорд од 48,8 степени постављен у сицилијанском граду Флоридија у августу 2021.

Председник италијанског метеоролошког друштва Лука Меркали рекао је: „Чак и ако тај рекорд не буде оборен, видимо топлотни талас чија је дужина без преседана“.

Становници ће морати да се носе и са такозваним ‘тропским ноћима’, пошто температуре неће падати испод 20 степени. Број градова са црвеним упозорењем Министарства здравља, због екстремних временских услова који представљају вискок ниво ризика за целокупно становништво, и који је јуче био 17, данас је порастао на 20 и достићи це 23 током сутрашњег дана.

У опасности старије особе

Екстремне врућине су једна од најсмртоноснијих временских појава. Крис Хилсон, директор Климатског центра Универзитета у Редингу, приметио је да „новински извештаји са туристичких жаришта као што су Акропољ и Рим имају тенденцију да овај екстремни временски догађај изгледа као ништа друго до непријатност за летњи одмор“.

Он, међутим, тврди да „овакви топлотни таласи често доводе до многих превремених смрти, посебно код старијих“.

„Ово је питање климатске правде или правичности, јер се климатске штете, попут екстремне врућине, неједнако осећају. Морамо осигурати да се емисије угљен-диоксида које загађују загађујуће смањити како бисмо спречили да ови догађаји постану још чешћи; али власти такође морају да уведу мере прилагођавања које се односе на имајте на уму ове неједнаке штете“, наставио је он.

Црвени метео-аларми у региону

На подручју Црне Горе проглашен је црвени метео-аларм, јер је од јуче подручје те државе под снажним утицајем топлог тропског таласа који у појединим деловима доноси високе тропске температуре ваздуха и преко 40 степени Целзијуса.

Како је саопштено из Завода за хидрометеорологију, температуре ваздуха ће бити знатно изнад просечних за ово доба године, у појединим местима очекује се обарање дневних температурних рекорда. У најтоплијим деловима на ширем простору Подгорице и Даниловграда, очекује се да ће температура ваздуха достизати и прелазити 40 степени.

Хрватску данас очекује врхунац топлотног таласа. У уторак ће бити претежно сунчано и топло, мјестимично и веома топло, прогноза је за уторак Државног хидрометеоролошког завода (ДХМЗ).

Највиша дневна температура на копну углавном између 30 и 35, на Јадрану и у унутрашњости Истре и Далмације од 35 до 39 степени Целзијусових. ДХМЗ је за уторак издао црвено упозорење за четири регије, Книн, Ријеку, Сплит и Дубровник, због високих температура.

Пожари

Италијанске власти саветовале су људима да пију пуно воде, једу лакшу храну и избегавају директну сунчеву светлост између 11 и 18 сати. У Грчкој, где су температуре скочиле изнад 40 степени Целзијуса, власти су биле принуђене да затворе Акропољ у Атини од поднева до 17 сати по локалном времену.

У Шпанији су температуре у градовима Севиља, Кордоба и Гранада достигле 40 степени Целзијуса. Чак је и иначе хладнији регион Наваре на северу земље достигао 40 степени Целзијуса. Шпанија се суочава са пожарима због врућине.

Шумски пожари на острву Ла Палма на шпанским Канарским острвима, који су избили у суботу ујутро, захватили су 4.650 хектара, уништивши 20 кућа и принудивши хитну евакуацију хиљада људи. Пожари су избили и на Тенерифима, још једном од Канарских острва, због чега је евакуисано око 50 људи.

У Грчкој више од 500 ватрогасаца покушава да обузда четири шумска пожара.

У области Лутракија, популарног приморског града на Пелопонезу, 1.200 деце евакуисано је из летњег кампа због шумског пожара, потврдио је грчким медијима локални градоначелник Гиоргос Гкионис. Евакуисан је и старачки дом.

Затворен аеродром

Због пожара је јуче затворен и аеродром у граду Катанији на италијанском острву Сицилији, а летови су обустављени до среде.

Ватрогасци контролишу пожар и још није јасно да ли су високе температуре у региону имале неку улогу. Катанија је у недељу био један од неколико градова под упозорењем о црвеним врућинама.

Извор: Блиц