Свет

МЕДВЕДЕВ: „Нема више земље Украјине“

Медведев (фото: ЈуТјуб)

„Нема више земље Украјине, она је постојала кратко, па је нестала са мапе света“, напоменуо је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је ову изјаву поткрепио чињеницама из историје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјинска хунта све време говори да су услови за преговоре повратак на некакве границе из 1991. године. То су границе области Русије и некадашњих губернија Руске империје, а не митске Украјине. Украјина – то је Земља Саникова коју је основао Лењин“, написао је Медведев на Телеграму, алудирајући на митску земљу коју су морепловци почетком 19. века наводно видели у Северном леденом океану, а чије постојање никада заправо није било потврђено“.

Украјина је „постојала кратко и затим је нестала са мапе света. Нема такве земље, без обзира шта тамо мислили на Западу или у окупираном руском граду Кијеву“, закључио је бивши председник Русије и на овај начин још једном одговорио на захтеве Кијева, који, између осталог, укључују и повратак на границе из 1991., када је дошло до распада СССР-а.

Уз објаву Медведев је ставио инсерт из филма „Земља Саникова“, совјетске продукције, снимљен 1974. године, који је за тему имао митско острво у Арктику назван Земља Саникова. Радња се догађа почетком 20. века и приказује како група пустолова у потрази за златом одлази на север и проналази острво где, захваљујући активном вулкану, постоји довољно топла клима да подржи живот мале заједнице примитивних људи.

Подсећамо, јуче је „Вашингтон пост“ објавио да је директор ЦИА Вилијама Џеј Бернс тајно боравио у Украјини раније овог месеца, када су му украјински званичници открили амбициозну стратегију да поново заузму територије које су се на референдумима одлучиле за сједињење са Русијом и отворе преговоре о прекиду ватре са Москвом до краја године.

Извор: рт.рс