Свет

Министар спољних послова НЕСТАО после смене

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг пао је у немилост без икаквог објашњења. Њега је у уторак заменио претходник, а Ћину се од тада губи траг у Пекингу.

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг пао је у немилост без икаквог објашњења. Њега је у уторак заменио претходник, а Ћину се од тада губи траг у Пекингу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре пет недеља, свет је посматрао како се кинески министар спољних послова Ћин Ганг састао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Пекингу на разговорима о високим улозима између две силе, пише ЦНН.

Али свако ко тражи референцу на тај важан догађај на сајту кинеског министарства спољних послова биће разочаран, јер су тај састанак, и све Кинове активности као министра спољних послова – избрисане из евиденције након великог потреса и промена у руководству кинеске владе у уторак. Ћина је нагло заменио његов претходник Ванг Ји.

Шокантно свргавање, које је одобрило највише тело унутар кинеског законодавног тела, уследило је после неколико недеља питања и спекулација о Ћиновој судбини након што је нестао из јавности крајем јуна, без јасног објашњења.

Мистерија и даље траје

Најновији преокрет у саги – потпуно брисање ћиновог брзог, шестомесечног мандата на месту министра спољних послова и његова замена Вангом, који је на тој функцији служио отприлике деценију пре унапређења крајем прошле године – само продубљује мистерију.

Где се Кин налази, разлог његовог уклањања и његова коначна судбина као члана Комунистичке партије Кине, остају непознати.

Питања без одговора о званичном доношењу одлука стандардна су у Кини, где је политички систем ноторно непрозиран, а постао је још више под кинеским лидером Си Ђинпингом.

Високи кинески званичници у прошлости су нестајали из јавности да би се појавили месецима касније у најавама да су под тајном дисциплинском истрагом.

Али околности које су се одиграле последњих недеља у вези са Ћином – који се надалеко види као помоц́ник Сија од поверења и један од најпрепознатљивијих кинеских званичника као лице њене спољне политике и бивши амбасадор у САД – донеле су те карактеристике кинеске политичке систем у глобалном центру пажње.

„Недостатак транспарентности је већ добро познато питање за кинеску бирократију. И одлуке су у реду док нису. А када нису, то обично ствара много веће проблеме за систем“, рекао је Јун Сун, директор Кинеског програма у вашингтонском трусту мозгова Стимсон Центер.

„Брза замена се сигурно не одражава добро на Ксија. У најмању руку, људи ће се питати шта је пошло по злу и због чега је замена неопходна. Али то такође сугерише да узрок мора бити озбиљан да би Ћин био уклоњен“, додала је она.

У међувремену, тајминг епизоде, док Кина води кампању да представи своје вођство као привлачну алтернативу западном, само повећава потенцијално штетну ситуацију.

„Ћиново хитно уклањање ће ојачати перцепцију у иностранству да је Комунистичка партија непрозиран и непоуздан дипломатски партнер… То не чини услугу међународним напорима Пекинга да прикаже свој систем управљања као достојан хвале и опонашања“, рекао је Нил Томас, сарадник за Кинезе Политика у Центру за анализу Кине Института за политику друштва Азије.

Кажњен због ванбрачне афере?

Иначе, Ћин Ганг је био једно од најпознатијих лица кинеске владе. Његово продужено одсуство пажљиво су испитивали не само дипломате и посматрачи Кине, већ и кинеска јавност.

Када је пре месец дана нестао са својих уобичајених дужности и није присуствовао самиту у Индонезији, у врло кратком званичном објашњењу наведени су неодређени здравствени проблеми. Али недостатак било каквих детаља из његовог министарства довео је до спекулација да је кажњен или из политичких разлога или због ванбрачне афере.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО/CNN