Србија

НА СНАЗИ ТРИ УПОЗОРЕЊА РХМЗ: Црвени метео аларм упаљен због екстремно високих температура, а овим деловима Србије прети и невреме

У СРБИЈИ ће данас бити претежно сунчано и веома топло, док се после подне у Војводини, уз локални развој облачности, очекује краткотрајна киша са грмљавином, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Ветар ће бити слаб и умерен, јужни и југозападни. Најнижа температура биће од 14 до 23, највиша од 34 до 38 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И у Београду ће бити претежно сунчано и веома топло. Ветар ће бити слаб до умерен, јужни и југозападни. Најнижа температура биће од 19 до 23, а највиша око 38 степени Целзијуса.

Даљи пораст дневне температуре ваздуха неће погодовати хронично оболелим и осетљивим особама. Срчаним болесницима се саветује посебан опрез. Метеоропатске реакције су могуће у виду малаксалости и главобоље.

Упозорење за подручје Србије на високе температуре током друге декаде јула

„Током друге декаде јула у Србији веома топло. У среду и четвртак максимална температура од 34 до 40 °Ц. Температура ће у петак бити у краткотрајном паду (за 5 до 8 степени), а од суботе поново у већини места од 35 до 40 °Ц. У великим градовима очекују се и тропске ноћи са минималним температурама изнад 20 °Ц.

Упозорење за подручје Београда на високе температуре током друге декаде јула

Током друге декаде јула у Београду веома топло. У среду и четвртакмаксимална температура око 38 °Ц. Температура ће у петак бити у краткотрајном паду (за око 7 степени), а од суботе поново изнад 35 °Ц. На подручју града очекују се и тропске ноћи са минималним температурама од 22 до 24 °Ц.

Упозорење на временске непогоде

У четвртак после подне и увече, углавном на подручју северне и североисточне Србије, очекују се локалне временске непогоде: изражени пљускови са грмљавином, град и јак и олујни северозападни ветар“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Упаљен црвени метео аларм

Због екстремно високих температура на снази је црвени метео аларм у Срему, Београду, Шумадији, Поморављу као и у југоисточној Србији, а то значи да је време „врло опасно.“

Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитетаа да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби.

Време наредних дана

У четвртак претежно сунчано и врућина. Поподне на северу Србије развој облака и крајем дана локални пљускови са грмљавином. Ветар у првом делу дана слаб јужни и југоисточни, а поподне северозападни. Притисак око нормале. Минимална температура од 17°Ц до 25°Ц, а максимална од 33°Ц на северу Војводине до 39°Ц на југу Србије. Увече понегде локални пљускови на северу Србије.

У петак неколико степени мања врућина уз пролазну облачност са ретком појавом краткотрајних локалних пљускова. У суботу сунчано и врло топло, а од недеље велика врућина, уз температуре преко 35°Ц, а понегде до 40°Ц.

Извор: Курир