Русија

НАТО команданти и Западни лидери у чуду због мистичне Путинове поруке

Руски председник Владимир Путин био је данас на смотри ратних бродова и нуклеарних подморница у свом родном Санкт Петербургу и најавио да ће руска морнарица ове године добити 30 нових супермодерних ратних бродова.

Четрдесет пет бродова, подморница и других пловила учествовало је на смотри поводом Дана морнарице који традиционално служи за приказ руске поморске моћи, а одржава се у Финском заливу и на реци Неви у Санкт Петерсбургу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Око 3000 припадника руске ратне морнарице такође је марширало на паради на копну, објавио је Кремљ.

Путин је, у пратњи министра одбране Сергеја Шојгуа и адмирала Николаја Јевменова, главног заповедника морнарице, прегледао неке од бродова с лансирног чамца на Неви пре него што је одржао говор.

„Данас Русија самоуверено спроводи велике задатке наше националне поморске политике и доследно јача снагу наше морнарице“, рекао је Путин.

„Само ове године флоти се придодаје 30 бродова различитих класа“, додао је.

У говору се није осврнуо на рат с Украјином

Путин је говорио и о „храбрим посадама руских бродова и подморница“.
„У име Русије наши морнари дају сву своју снагу, показују истинско херојство и храбро се боре, као наши велики преци“, рекао је Путин који је означио раније да руска морнарица има капацитете да покрене ‘неизбежни напад’ ако буде потребно.

„Способни смо да откријемо било којег непријатеља, било под водом, изнад воде или у ваздуху, рекао је Путин.

Четири шефа афричких држава данас је присуствовало овом догађају, а пет других афричких земаља послало је представнике.

Они су раније учествовали на Самиту Русија-Африка у Санкт Петерсбургу који је завршио у петак, а на којему се разговарало о дистрибуцији жита и потенцијалним мировним преговорима о Украјини.

У последње време, Москва производи низ подморница које имају могућност да досегну мете од највећег значаја у Сједињеним Државама или континенталној Европи, због чега НАТО званичници све чешће упозоравају на алармантне активности те подморничке флоте.
Неке од ових подморница имају могућност да носе балистичке пројектиле са нуклеарним бојевим главама, што Москва сматра кључним за стратешко одвраћање потенцијалних напада на Русију, писао је „Њузвик”

Путин настоји да прошири подморске капацитете Русије у толикој мери да су неки стручњаци почели да пореде подводне војне инвестиције са активностима виђеним током Хладног рата.

Руска подморничка флота има на располагању бројне предости, међу којима је подморница под именом „Белгород”, која је способна да лансира торпедо на нуклеарни погон. Осим тога, многе друге подморнице имају могућност да постављају прислушне уређаје или експлозиве на каблове дубоко под водом.

Ова данашња манифестација моћи у Санкт Петерсбургу, забринула је западне лидере и команданте НАТО-а који покушавају да дешифрују шта то Путин жели да поручи, пише Политика.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке