Свет

„НЕ“ – Активираће Члан 5 а то значи…

Председник Пољске Анџеј Дуда изјавио да је у интересу његове земље да Украјина што пре уђе у НАТО, али да за то мора да се сачека крај сукоба.

„Пољској је у интересу да Украјина што пре уђе у НАТО. Она има јаку и искусну војску. Међутим, таква одлука неће бити донета на самиту у Вилњусу. НАТО неће формално позвати Украјину да се придружи. Мора да се сачека крај рата“, рекао је Дуда у интервјуу за „Билд“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, додао је да разуме страх немачке владе од сукоба НАТО-а и Русије, и која није за брзо придруживање Украјине.

„О томе не брине само Немачка. Таква забринутост постоји у многим земљама. Морате да будете свесни да би Украјини, уколико би данас током рата, била примљена у НАТО, прво захтевала да се активира Члан 5. Остале савезничке државе би онда морале да помогну у одбрани Украјине. Тада би дошло до рата“, упозорио је Дуда.

Међутим, он не искључује могућност стационирања пољских трупа у Украјини у случају прекида ватре са Русијом.

„Све зависи од тога какви су споразуми. Ако се Украјина одлучи за мировне преговоре са Русијом и за мировну операцију у којој би се западни војници бринули о поштовању примирја, Пољска би учествовала. Ако би то била одлука НАТО-а, онда бисмо, као одговорна чланица, подржали ту одлуку“, рекао је пољски председник.

Извор: рт.рс