Свет

ЕРДОГАН РЕКАО „ДА“, БАЈДЕН ГА ПОДРЖАО: Улазе…

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је данас да ће почети процес ратификације шведске апликације за чланство у Алијанси.

„Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је јасно ставио до знања да је Турска спремна да ратификује чланство Шведске“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је Шведска променила свој устав и појачала мере против тероризма. „Са Шведском као чланицом, ово је историјски корак којим НАТО постаје јачи и сигурнији“, поручио је Столтенберг, додавши да је Мађарска јасно поручила да неће бити последња која ће ратификовати чланство Шведске.

Шведска ће тако постати 32. чланица Алијансе.

Бајден подржао Ердогана

Амерички председник Џозеф Бајден данас је поздравио одлуку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

„Поздрављам саопштење које су вечерас објавили Турска, Шведска и генерални секретар НАТО-а, укључујући и обавезу председника Ердогана да проследи Протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини Турске на брзу ратификацију“, наводи се у саопштењу председника САД које је објавила Бела кућа.

Он је додао да је спреман да ради са Ердоганом и Турском на јачању одбране и одвраћању у евроатлантском подручју.

„Радујем се што ћу дочекати премијера Кристерсона и Шведску као нашег 32. савезника у НАТО-у. Захваљујем генералном секретару Столтенбергу на његовом вођству“, поручио је Бајден.

Извор: Танјуг