Русија

Свет у шоку! „РЕЦИ МУ ДА ЋУ ИХ РАЗБИТИ“ Откривено КАКО ЈЕ ПУТИН РЕАГОВАО кад му је Абрамович донео поруку од Зеленског

Прошле среде ујутро приватни авион Hawker 800XP полетео је са аеродрома Ататурк у Истанбулу, летећи рутом источно преко Црног мора и улазећи у руски ваздушни простор изнад Сочија. Убрзо након тога у близини руског лечилишта Минералније Води, искључио је свој радарски уређај за праћење лета.

Те је вечери, исти авион полетио са аеродрома Внуково у Москви и вратио се у Истанбул. У авиону је био Роман Абрамович, руски милијардер и бивши власник енглеског фудбалског клуба Челси који је у разговорима с Украјином обављао дужност неслужбеног изасланика председника Русије Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Абрамович се у Москви сусрео с Путином, а донео му је руком писану белешку председника Украјине Володимира Зеленског, у којој су били наведени украјински услови за окончање рата.

Како открива британски „Тајмс“, Путин је Абрамовичу љутито рекао да поручи Зеленском: „Реци му да ћу их разбити“.

Вративши се у Истанбул, Абрамович се састао са Рустемом Умеровом, чланом украјинског парламента с којим је разговарао о састанку с Путином. „Тајмс“ сазнаје да је Умеров, бивши пословни човек који говори и турски и руски, представник Кијева у преговорима. Преговарачи су одржали низ састанака у хотелима са пет звездица у Истанбулу, које је координирао Ибрахим Калин, портпарол председника Ердогана.

Упркос Путиновом одговору на поруку Зеленског, како пише дописник „Тајмса“ из Истанбула, постигнут је напредак у преговорима, а разговори између украјинских и руских представника требали би да се наставе ове недеље.

Абрамович и Умеров такође су посетили Кијев, где је руски богаташ упознао Володимира Зеленског. Абрамович је путовао приватним авионима који је летео преко пољског главног града Варшаве. Будући да је његов приватни авион под санкцијама ЕУ-а, Абрамовић лети авионом регистрованим на турску компанију. Тајни преговори између Абрамовича и Умерова текли су паралелно са састанком који је организовала Турска, између Сергеја Лаврова и Дмитра Кулебе, руског и украјинског министра спољних послова, у Анталији 10. марта. Али, на том састанку није постигнут никакав напредак, преноси „Јутарњи лист“.

Роман Абрамович, који је зарадио своје богатство процењено на око 5,5 милијарди фунти у постсоветској приватизацији, у првом реду је мотивисан властитим интересом, али чини се да му и украјински председник Зеленски верује. Да је ако, сведочи јучерашња изјава Зеленског који је, између осталог рекао да су неки руски предузетници понудили новчану помоћ Украјини и њеној војсци.

Зеленски је казао како је добио сигнале неколико руских предузетника, па тако и милијардера Романа Абрамовича.

– Добили смо сигнале од њега и још неких предузетника који су нам рекли: „Можемо да помогнемо на овај или на онај начин, можемо нешто да учинимо – испричао је Зеленски и додао како су неки рекли да су спремни да помогну у обнови земље након рата.

– Спремни смо да пренесемо послове у Украјину, живимо у Енглеској или негде у Швајцарској, ми то желимо. Али шта да учинимо да више не будемо на листи за санкције? – пренео је украјински председник.

Више од двадесет руских богаташа је тренутно у Турској, где се држављанство може купити куповином некретнине од 250.000 долара. И Абрамовичев је своје две јахте привезао у Бодруму, где су их дочекали украјински демонстранти. Иако су га санкционисале Британија и Европска унија, Турска није увела никакве властите мере.

Извори „Тајмса“, наводе како је Абрамович, након што је лично сведочио последицама рата у Кијеву, одлучан је да помогне у окончању рата. Абрамовичева мајка Ирина рођена је у Украјини, а његова кћи Софија јавно се противила руској инвазији.

И Британија и Европска унија су Абрамовичу наметнули строге санкције због његове повезаности са Владимиром Путином, и замрзнули средства под њиховом јурисдикцијом. Али, САД није увео санкције руском милијардеру. Како у среду писао „Волстрит журнал“, Зеленски је замолио америчког председника Џоа Бајдена да не санкционише Абрамовича јер сматра да би могао да посредује у мировним преговорима између Украјине и Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист