Свет

ПАДАЈУ КЉУЧНИ ГРАДОВИ? Украјина направила огромну грешку

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјина је променила тактику на бојном пољу од „исцрпљивања“ непријатеља на коришћење малих група пешадије за продор на руске одбрамбене положаје, што на крају може довести до пада кључних украјинских градова, изјавио је је амерички потпуковник у пензији Данијел Л. Дејвис у чланку за „Responsible Statecraft“.

– Проблем са Кијевом је што ће овакав ‘приступ’ скоро сигурно пропасти. Географију читавог овог региона Украјине са војне тачке гледишта карактерише отворени равни терен са ретким шумским пределима. Пошто Русија контролише небо и има значајан број дронова, сваки пут када украјински војници изађу у отворени простор, они су одмах подвргнути артиљеријској или минобацачкој ватри – рекао је експерт .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинске трупе, према мишљењу аналитичара, нису постигле и не могу да остваре ниједан од постављених тактичких циљева због недостатка људских ресурса и инфраструктуре неопходне за успех.

Дејвис такође додаје да је, колико год то звучало непријатно присталицама Украјине, најразумније решење Кијева отварање преговора који би могли да сачувају остатке украјинске „слободе и територије“.

– Чак ни ово није гаранција успеха, али што дуже Украјина одлаже проналажење таквог решења, већа је вероватноћа да ће Русија наставити да јача снаге за покретање сопствене офанзиве овог лета или јесени, можда чак и заузимање Харкова или Одесе – закључио је експерт.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс