Свет

Нове тврдње ОДЈЕКНУЛЕ КАО БОМБА, повлачи се НОВИ ПОТЕЗ?

Фото: Јутјуб

Руски председник Владимир Путин је појачао своју Националну гарду елитном јединицом специјалних снага како би га заштитили у случају нове побуне, објавио је британски лист The Telegraph.

Национална гарда, коју је Путин основао 2016. године, броји 320.000 мушкараца и одговара директно њему, а не Министарству одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Националном гардом управља Путинов одани бивши телохранитељ, Виктор Золотов, а његове главне функције су укључивале сузбијање антивладиних протеста.

Посланик Путинове партије Јединствена Русија, Александар Кхинштејн, рекао је да је Путин лично наредио да се специјална јединица Министарства унутрашњих послова „Гром“ од 7.000 људи пребаци под њену команду.

Такође је довео тенкове, ратне авионе и артиљерију да појача Националну гарду, коју аналитичари описују као његову „преторијанску гарду“, повлачећи паралеле са елитним телохранитељима римског царства који су били лојални цару, према писању The Telegraph..

Верује се да је након побуне Вагнера, Путин забринут о оданости својих безбедносних служби и војних званичника.

Русија је раније ове недеље одобрила измене статуса Националне гарде и рекла да сада може да буде наоружана „војном опремом“ за „сузбијање активности илегалних наоружаних група“.

Овај потез је Путинов поклушај да „Кремљ учини отпорним на државни удар“, рекао је Бен Нобл, професор руске полиције у Лондону, за The Telegraph..

„Кремљ вероватно открива своју забринутост због могућих будућих домаћих изазова својој владавини. Пригожинова побуна је подигла ниво неизвесности у погледу подршке елите и народа режиму“, рекао је Нобл.

Руски медиј Ведомести пише да Путин користи „Гром“ како би привукао бивше борце Вагнера који нису желели да се придруже другим плаћеницима у егзилу у Белорусији.

Андреј Солдатов, стручњак за руске безбедносне службе, рекао је да је тај потез „значајан“.

„Путин ојачава команду и контролу специјалних снага након Пригожинове побуне“, рекао је он.

Џон Харди, заменик директора програма за Русију у Фондацији за одбрану демократије, рекао је за The Telegraph. да је тај потез победа бившег телохранитеља Золотова, пошто је „Гром“ био последња специјална полицијска јединица Министарства унутрашњих послова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Телеграф

Ознаке