Русија

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Спремите се

Москва — „Параноични“ Владимир Путин се плаши да ће се суочити са новом оружаном побуном упркос смрти вође пуча Јевгенија Пригожина, пише Дејли мејл.

„Путин верује да након ликвидације Пригожина у Русији постоји претња од нове војне побуне“, наводи Москоу тајмс, позивајући се на изворе блиске Кремљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постоји забринутост да Вагнерови тврдолинијаши директно окривљују Путина за Пригожинову смрт и траже одмазду.

Његов режим је „наредио тајним службама да се припреме за претњу од нове војне побуне“.

Кремљ је забранио да сахрана Пригожина и његових сарадника погинулих у прошлонедељној авионској несрећи постане велики јавни догађај, наводи се у неколико извештаја.

Било је знакова масовне безбедносне операције на гробљу Серафимовски у Санкт Петербургу, где су данас наводно почињале скромне сахране барем неких Вагнерових личности.

Путин је био уплашен Пригожиновом ранијом побуном и његовим обавештајним агенцијама је наређено да зауставе сваки нови Вагнеров „митинг“ који би могао да се претвори у нови марш на Москву.

„Тенкови који су се приближили на мање од 225 миља од Москве оставили су неизбрисив утисак на Владимира Путина, који је владао више од две деценије“, пише Москоу тајмс.

„Пригожин не само да је пркосио команди војске, већ је и оглушио о лично наређење председника, па се стога сматрао претњом режиму“, изјавила су четири извора.

Путин жели да се Вагнерова плаћеничка војска распусти, иако је то био његов изум, постављајући свог некада лојалног приврженика Пригожина на чело.

Убудуће сви чланови приватних војних компанија попут Вагнера морају да изјасне оданост руској држави – и Путину.

„Многи чланови Вагнера верују да иза [Пригожинове смрти] можда стоје власти“, рекао је Олег Игнатов, аналитичар Међународне кризне групе.

„А власти не могу игнорисати такве ризике“, додао је.

Ово долази у тренутку када се Кремљ спрема да намешта руске председничке изборе следеће године како би забранио младе супарничке кандидате због којих би диктатор (70) изгледао као ‘деда’.

Путин „пуца у ноге“ противницима

Још један изванредан извештај независног медија Медуза указује на то да Путин – противзаконито – забрањује све младе кандидате на председничким изборима у Русији следећег марта када ће он имати 71 годину, и тражи шестогодишњи мандат који би му трајао до 77. године.

Један истакнути конкурентски кандидат, затворени Алексеј Наваљни, који има 47, овог месеца је осуђен на додатних 19 година, што га је спречило да представља било какву политичку претњу Путину.

Само лажни кандидати биће дозвољени након што их ‘провере’ Путинови званичници.

Још један млађи кандидат Владислав Даванков, који има 39, потпредседник руског парламента, суочава се са забраном јер га сматрају премладим.

„Енергичан млади кандидат могао би натерати гласаче да размисле о годинама председника“, наводи се у извештају.

Извор је рекао: ‘Ово не би био ласкави контраст.’

Два инсајдера Кремља изјавила су за Медузу да су политичари млађи од 50 година намерно искључени из номинације, јер би млађи кандидат на гласачком листићу могао да натера бираче да застану и запитају се да ли је 70-годишњи Путин и даље иста особа која је дошла на власт чврстом руком.

Очекује се да ће Путинов главни ривал бити Генадиј Зјуганов, који има 78, лидер Комунистичке партије.

Он неће представљати претњу Путину јер „неће привући нове бираче осим свог постојећег окошталог бирачког тела“.

Млађем кандидату комуниста забрањено је да се кандидује.

Очекује се да ће још један ривал бити Леонид Слуцки, 55, лидер ултранационалистичке Либерално-демократске партије Русије, којег новинарке оптужују да је сексуални предатор.

На њега се гледа као на „озбиљног човека у оделу“, али је његов „лични ранг низак“ и неће представљати претњу Путину.

На председничким изборима 2018. против њега је стала гламурозна ТВ звезда Ксенија Собчак (41), позната и као Путиново ‘кумче’.

Нејасно је да ли ће то поновити.

Она познаје Путина од детињства, и он је присуствовао њеном крштењу, али она има либералне акредитиве.

Ипак, она му не представља озбиљну претњу, јер је добила мање од два одсто гласова.

Упркос гласинама о лошем здрављу, изгледа да Путин нема намеру да одустане и намерава да доживотно остане у Кремљу, наводи Дејли мејл.

Извор: Дејли мејл