Свет

ПОЈАВИО СЕ СНИМАК: Руси их уништавају (ВИДЕО)

Фото: Телеграм принтскрин

Како се може видети у приложеном видео-снимку, посада руског хеликоптера је у више наврата по дрону дејствовала из четвороцевног митраљеза ГШГ-7,62

Оружане снаге Руске Федерације су у протеклих пар дана спречиле неколико напада поморским дроновима, које је украјинска војска покушала да изведе у Црном мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руско Министарство одбране је у понедељак 6. маја уз саопштење о овим догађајима на свом званичном телеграм каналу објавило и снимак уништавања једног дела ових пловила дејством вишенаменског хеликоптера Ка-29 Ратне морнарице РФ.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према саопштењу МО Русије, током јучерашњег дана је уништено укупно пет беспосадних пловила, а за сада није објављено шта су тачно биле мете украјинских дронова.

Како се може видети у приложеном видео-снимку, посада руског хеликоптера је у више наврата по дрону дејствовала из четвороцевног митраљеза ГШГ-7,62, у калибру 7,62х54 мм, чија брзина ватре износи између 3.500 и 6.000 метака у минуту.

Захваљујући савременим оптоелектронским нишанима, овај митраљез који је првенствено конструисан за потребе хеликоптера Ми-24, се ефикасно може користити за пресретање и уништавање поморских и ваздухопловних дронова.

Иако је оператер украјинског пловила маневрисањем покушао да избегне ватру, на крају снимка се јасно види експлозија која јасно указује на то да је дрон успешно уништен.

Подсећања ради, Украјина већ дуже време користи слична пловила како би вршила нападе на објекте и бродове Црноморске флоте руске војске, као и цивилну инфраструктуру, а најпознатији такав случај био је напад на Кримски мост у јулу 2023. године.

Међутим, оно што је интересантно код скорашњег покушаја напада јесте чињеница да су беспосадна пловила била опремљена ракетама. Претпоставља се да су у питању модификоване ракете ваздух-ваздух кратког домета, којима се може дејствовати са копнених, тј. поморских платформи, Р-60 и Р-73 совјетске производње.

Домет ових ракета је осам, односно 30 км (важи за основне варијанте ваздух-ваздух), док се навођење врши уз помоћ бојеве главе са ИЦ самонавођењем. Осим ракета, дронови су били опремљени и савременом термовизијском оптиком, али упркос томе нису успели да на време уоче и оборе хеликоптер руске морнарице.

Извор: Медији

Ознаке