Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: НАТО не сме да мрдне

Руски председник Владимир Путин је својим акцијама показао да верује да НАТО неће насилно одговорити, као и да ниједна земља осим Украјине неће узвратити Русији употребом силе, пише „Хил“.

На самиту НАТО-а у Вилњусу, где је једна од тема била расправа о чланству Украјине у Алијанси, одбијање захтева Кијева и потешкоће украјинске офанзиве потврдило је да Путин може да настави са ескалацијом без страха од одговора НАТО-а, додаје се.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је наставио са војним напорима у Украјини, чак је послао и нуклеарно оружје у Белорусију као и снаге некадашње групе Вагнер у ту земљу.

Ти потези су навели Пољску даузме мере предострожности. Путин је чак казао да Пољска своју државност дугује Совјетском Савезу, а да је сваки напад на Белорусију једнак нападу на Русију.

Путин се такође повукао из Споразума о житу који је био договорен под надзором Уједињених нација и Турске. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је казао да, не само украјински бродови, већ и сваки брод у Црном мору који испоручује или преноси терет у и из Украјине може бити нападнут као брод који ради у име Кијева.

Москва је прогласила северне и северозападне воде Црног мора као опасно место за пловидбу.

– Ове акције откривају да Путин има циљ да уништи државност Украјине и да се неће задовољити споразумним решењем – тврди у тексту за „Хил“ Стивен Бленк, сарадник Института за истраживање спољне политике и професор руских безбедносних студија на Америчком ратном колеџу.

Зато је, каже, императив да се Украјина опреми све копнене, ваздушне и поморске снаге. Победа не значи само пораз руске војске, већ и обнављање територијалног интегритета, који подразумева и Крим, тврди Бленк.

Он позива Запад да оде даље од обезбеђивања оружја и оружане пратње међународних бродова, него да осмисли план за довоз житарица.

Тражи да Запад покрене кампању пропаганде да Москва жели да искористи Африканце за своје интересе. Он заправо показује у свом тексту да је ово велики рат Запада са Русијом, посебно када наводи да потези Русије „помажу да се Запад натера да формулише стратегију за победу“.

Извор: Информер/рт