Свет

РУСИЈА И КИНА СЕ УДРУЖУЈУ? Кренули су, почиње…

Кинеска поморска флота кренула је данас из источног града Ћингдаа ка Јапанском мору.

Она ће се прикључити руским поморским и војним снагама, како би извршила војне вежбе са циљем да се „очува безбедност стратешких пловних путева“, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У вежби под називом „Нортхерн/Интерацтион-2023“ учествује пет кинеских ратних бродова и четири хеликоптера, који су кренули на „рандеву са руским снагама на унапред одређеној локацији“, саопштило је кинеско министарство на званичном налогу на ВиЧету.

У суботу, Министарство је саопштило да ће руске поморске и ваздушне снаге учествовати у вежби која се одржава у Јапанском мору, а ово ће бити први пут да руске ваздушне и поморске снаге здружено учествују у вежби, навео је кинески „Глобал тајмс“, цитирајући војне аналитичаре, преноси Ројтерс.

Руски ратни бродови „Громки“ и „Савјершени“, који учествују у вежбама, раније овог месеца извели су одвојене вежбе са кинеском морнарицом у Шангају.
Пре него што су стигли до Шангаја, бродови су прошли Тајван и Јапан, па су Тајпеј и Токио надгледали руске војне бродове.

Извор: Б92/Танјуг

Ознаке