Свет Србија

САД губе стрпљење за Приштину

Некадашњи специјални представник Европске уније на Косову и Метохији Питер Фејт, изјавио је да Сједињене Америчке Државе губе стрпљење за Приштину, те да ће приштинске власти највише изгубити од изостанка напретка у дијалогу са Београдом.

„Сједињене Државе губе стрпљење за Косово јер не напредује довољно. Видим да САД имају критички однос према Влади Косова, а то је без преседана. Чини се да је јасно да Бајденова администрација губи стрпљење за Косово“, поручио је Фејт за приштинску „Теве 1“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да није видео тако критички однос Вашингтона према Приштини откако је тзв. Косово прогласило једнострану независност 2008. године.

„Била би права трагедија за Косово ако изгуби подршку Сједињених Држава“, оцењује Фејт.

Он наводи да Приштина мора да схвати да се у Европи води жесток рат и да је то тренутно у фокусу.

„Зато морате имати на уму да ствари нису као пре и да не можете да рачунате на симпатије и подршку коју сте некада имали“, каже Фејт и додаје да не мисли да САД и Европска унија подржавају председника Србије Александра Вучића у овом процесу.

„Знам да није лако, али предлажем премијеру Куртију да уложи више напора у дијалог са Србима на северу Косова уместо да тамо шаље специјалне јединице“, рекао је Фејт.

Он истиче да је споразум из Охрида од великог значаја за Приштину јер би јој он, према његовим речима, отворио пут ка чланству у међународним организацијама.

„Штета је што не постоји политичка воља ни једне ни друге стране за даљи напредак, међутим мислим да ће Косово више трпети последице. Ако стране озбиљно схвате договор постигнут у Охриду, онда би ствари кренуле напред и то би помогло Косову да постане члан разних међународних организација, као и Уједињених нација“, закључује Фејт.

 

Извор: РТ Балкан

Ознаке