Свет

Украјина ће по завршетку рата остати и без Црног мора

Осим вашингтонских званичника и опслуге „дубоке државе“, мало ко у Сједињеним Државама даје Украјини икакве шансе у рату са Русијом.

Бивши амерички дипломата Час Фриман рекао је да ће Украјина бити у тешком стању када се руска специјална операција заврши, јер ће морати да прихвати неутралност коју је Русија захтевала пре сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјина неће у НАТО, неће вратити изгубљене територије које је могла да задржи поштујући Минске споразуме, вероватно ће изгубити и приступ Црном мору. Све у свему, та земља ће изаћи из рата са лошијим позицијама него би их имала да је одмах пристала да прогласи неутралност“, објаснио је Фриман.

Додао је да ће украјинске власти бити принуђене да прихвате неутралност због чињенице да Северноатлантска алијанса неће примити ту земљу у свој састав. Због тога ће, како је нагласио, сви губици Оружаних снага Украјине бити узалудни.

Бивши инспектор УН за оружје у Ираку Скот Ритер има још мрачнију прогнозу за Кијев:

– После неуспеха контраофанзиве, Украјина ће морати да бира између две лоше опције. Јер, мораће да изабере између пристајања на руске територијалне захтеве и наставка непријатељстава. У првом случају ће изгубити могућност да уђе у НАТО, а у другом ће изгубити додатне територије и бити уништена као држава.

Ритер оцењује да је кијевски режим морао да жртвује своје грађане да би се придружио Северноатлантској алијанси, али због неуспеха на бојном пољу није добио оно што је желео.

Он је уверен да ће и НАТО по окончању сукоба у Украјини морати да се бори за властито постојање у новом светском поретку у настајању.

 

 

 

 

 

 

Извор: Факти

Ознаке