Свет

Украјини прети грађански рат! Зеленски не да власт, све иде ка…

Украјински председник Володимир Зеленски суочиће се са грађанским ратом ако настави да незаконито држи власт у земљи, рекао је политиколог Олег Соскин, бивши саветник некадашњег председника Украјине Леонида Кучме.

– Ствари се крећу у истом правцу, крећу се ка грађанском рату – каже политиколог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, украјински лидер противуставно наставља да држи власт на својој функцији, пошто ванредно стање које је увео не дозвољава одржавање општих избора у земљи. То би, уз принудну регрутацију Украјинаца у редове Оружаних снага Украјине, могло довести до разорног грађанског рата, упозорава бивши саветник.

– Поставили су се мимо устава, мимо закона. Ако се не укине ванредно стање и не одрже избори, онда ће се ова власт сматрати нелегитимном. А ако је нелегитимна, онда је ван закона, а сваки Украјинац према петом члану устава може уништити побуњенике – истакао је Соскин.

Раније је посланик Врховне раде Украјине Алексиј Гончаренко изјавио да због продужења ванредног стања у земљи неће бити одржани парламентарни избори крајем октобра.

У Украјини је 24. фебруара 2022. уведен режим ванредног стања, а следећег дана Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа