Свет

АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИК ОТКРИО: Украјинци су сломљени, Руси неће стати, велики број мртвих

Број мртвих у Украјини драматично се повећава, кажу нове процене неименованих америчких званичника.

Иако су званичне бројке државна тајна у Украјини, Њујорк тајмс је пренео речи неименованог америчког званичника који је рекао да је већ преко 70.000 мртвих и чак 120.000 повређених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се подсећа, у пролеће су процене о украјинским губицима биле да је у рату погинуло око 17.500, а скок на преко 70.000 може се објаснити контраофанзивом.

“У почетним данима било је посебно тешко украјинској пешадији. Горе него у Бахмуту“, рекао је ББЦ-јевом новинару један заповедник бригаде који се бори на југу УКрајине, одакле је контраофанзива почела.

Жуто-плаве украјинске заставе вијоре се изнад сваког гроба ветру. Има их на стотине. Велики талас губитака свакодневно преплављује источна и јужна бојишта, пунећи гробља у градовима и селима дуж Украјине.

Зашто су украјинске бројке мртвих тајна?

Украјинска заменица министра одбране Хана Маљар раније је издала изјаву упозоравајући да ће они који објављују бројке о жртвама бити изложени кривичном гоњењу.

„Зашто су ти подаци тајна?“ питала је реторички. „Јер током активне фазе рата, непријатељ користи број мртвих и рањених да израчуна наше веројатне даље акције… Ако непријатељ има те информације, почеће да разуме неке од наших следећих корака.“

Заменик заповедника батаљона који користи надимак „Лермонтов“, који је разговарао с репортером ББЦ-ја, био је у мрачном расположењу.

„Руси неће престати“, рекао је он, па додао: „Не можете преговарати с њима. Запад то не разуме.“

Извор: Индекс