Свет

Американци у страху да Русија помаже Северној Кореји да направи пројектил који може да стигне до САД

Научни центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС) са седиштем у Вашингтону закључио је да је севернокорејска ракета Хвасон-18 тестирана у јулу скоро тачна копија једне од руских балистичких пројектила способне да заобиђу амерички систем противракетне одбране, преноси НБЦ њуз.
Како наглашава дописник канала, овакви налази сугеришу да су везе Москве и Пјонгјанга достигле „алармантан” ниво.

Један истраживачки центар је у недавном извештају, који је првенствено стављен на располагање Ен-Би-Сију, закључио да је балистичка ракета коју је севернокорејски режим лансирао 12. јула врло вероватно резултат технолошке сарадње Пјонгјанга са Русијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова ракета представља велики технолошки продор за Северну Кореју – и значајно повећава ниво претње коју представља та земља.

Андреа Мичел, виши дописник НБЦ Невс-а за међународне односе:Информација је веома узнемирујућа. Појавио се у новој студији пројекта Беyонд Параллел у аналитичком центру ЦСИС (Центар за стратешке и међународне студије).

Нова севернокорејска ракета, која је тестирана 12. јула, по изгледу и путањи лета готово је идентична једној од руских ракета, способна да заобиђе америчке системе противракетне одбране и испоручи неколико бојевих глава одједном на другу страну Тихог океана и даље, широм копна Сједињених Држава – све до главног града Вашингтон.

Дакле, говоримо о веома озбиљном продору, због чега и јужнокорејски обавештајци сада такође изражавају озбиљну забринутост. Информацију потврђују и званичници америчке владе.

Ако је ова ракета заиста резултат технолошке сарадње са Русијом – а докази у прилог овој верзији коју сте управо изнели су прилично тешки – шта ово говори о тренутном нивоу односа између Северне Кореје и Русије?

Андреа Мичел: Веза је блиска већ неко време, али ови тестови су открили много нових доказа.

Прво је шеф руског министарства одбране Сергеј Шојгу одржао састанак у Пјонгјангу са Ким Џонг Уном само две недеље након пробног лансирања, 25. јула.

Састанак је одржан у оквиру даљег јачања веза између земаља – а вреди напоменути да је Шојгу допутовао у земљу да прослави 70. годишњицу завршетка Корејског рата, односно оснивања ДНРК.

Русија је раније помагала Северној Кореји енергетским ресурсима и храном, која јој је преко потребна, али Северна Кореја већ неко време помаже Русији оружјем, попуњавајући арсенале за украјинску операцију. Све у свему, ово је забрињавајућа ствар.

После састанка са Шојгуом, Ким Џонг Ун је дао званичну изјаву о партнерству са Владимиром Путином. Испоставило се да су везе постале много ближе. Али све наведено дешава се кршењем санкција УН.

О свему ће се разговарати сутра на важном самиту у Кемп Дејвиду – првом такве врсте: председник Бајден ће први пут угостити лидере Јужне Кореје и Јапана како би разговарали о растућим регионалним претњама, што наравно укључује и Северну Кореју – а такође и , наравно, питање о томе како се носити са Кином.

Генерално, сутра ће се у Цамп Давиду разговарати о многим различитим проблемима.

Извор: Wебтрибуне.рс