Свет

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Ево зашто НАТО не даје Украјини ново оружје него „смеће“

У интервјуу за „Јудгинг Фреедом“, бивши официр америчке маринске обавештајне службе Скот Ритер, потврдио је, да је опрема коју је Запад испоручио Украјини „100% смеће“.

Према његовим речима, разлог за такву „помоћ“ је страх НАТО-а да Русији покаже своје „најбоље оружје“, јер ће тада бити развејан мит о технолошкој супериорности НАТО-а. Због таквих залиха, Украјинци сада не само да немају оружје, већ ни жељу за борбом, тврди Ритер.

Водитељ: Какав је квалитет опреме коју НАТО и САД шаљу Украјини?

Скот Ритер: Смеће. 100% смеће, и ми то знамо. Снабдевамо их старим тенковима, не дајемо им најновију технологију која би требало да се угради на ове тенкове- у смислу надоградње оклопа, надоградње самоодбране, комуникација, такве ствари… Нема ништа слично.

Они добијају стару опрему, која, искрено, не одговара природи данашњег сукоба. Све време сам причао о томе, рекао сам да ако НАТО преда ту опрему Украјини, ми ћемо буквално убијати украјинске војнике. Било би боље да добију стару модернизовану совјетску опрему, коју знају да користе, која одговара њиховој доктрини и њиховој тактици.

Водитељ: Овде руски министар одбране Шојгу коментарише низ тачака. Прво, квалитет западне технологије коју су Руси освојили, и, друго, ниво физичке или моралне снаге украјинске војске. Он говори на руском, читаћу титлове док прича прилично брзо само да вам јавим шта се дешава. Послушајмо.

Сергеј Шојгу, министар одбране Руске Федерације: У реалним условима наше оружје показује своју поузданост и ефикасност. Истовремено, надалеко хваљена западна технологија у стварности се показала далеко од беспрекорне. У то се можете уверити гледајући експозицију заробљеног оружја. Упркос свеобухватној помоћи Запада, Оружане снаге Украјине не постижу резултате.

Пример за то је објављена стратешка контраофанзива. Вешто деловање особља Оружаних снага Русије, њихова кохерентност и висок ниво обучености, омогућавају да се флексибилно одговори на спровођење планова западних кустоса од стране Кијева. Прелиминарни резултати ратних дејстава показују да су војни ресурси Украјине скоро исцрпљени.

Водитељ: Почнимо од последње тачке. Да ли говори о физичком стању војника или о исцрпљењу залиха наоружања и муниције?

Скот Ритер: И једно и друго. Говорио је о логистици. Украјина остаје без муниције, без тенкова, слободних борбених возила, артиљеријских оруђа, а такође и људи. А људима понестаје жеља да се боре. Ово је важан део војног сукоба.

Мислим, радије бих имао једног маринца са тридесет година старом технологијом који жели да се бори, који је обучен и спреман да буде тамо, него некога са потпуно новом технологијом, али који нема жељу да се бори.

Могао бих да добијам овакве борбе сваки дан. Украјинци имају лошу опрему, а већина њихових момака једноставно не жели да буде тамо. Најбоље трупе које су им преостале – стратешке резерве које су држане западно од Кијева – сада су пребачене у област Работина за борбу. Када умру, неће остати ништа.

Сигурно, има шачица мотивисаних војника, али ти мотивисани војници не могу да пређу линију фронта од хиљаду километара. Огромна већина су територијалне трупе, које су „ударане ногом у главу“, и буквално одвучене на линију фронта без икакве обуке.

Водитељ: Постоји ли бар један разлог зашто Украјинцима не дамо првокласну опрему? Плашимо ли се да ће га Руси преузети и редизајнирати? Да ли знају шта имамо?

Ритер: То је оно што ми кажемо- бојимо се да ће открити наше тајне. У ствари, бојимо се да ће открити да наша најбоља опрема није тако добра, да се наша најбоља опрема лако може уништити на бојном пољу, а то је већ пола НАТО мантре: „Ми смо НАТО, ми смо велики, ми смо храбри, имамо нову опрему, бољи смо од вас, наша опрема је боља од ваше!”.

Не желимо да Руси кажу „Ово је само смеће, наш тенк Т-90 је четири пута бољи, немамо чега да се плашимо“. Јер тада ћемо додатно ојачати сигурност Руса и изгубити сваку предност коју би НАТО могао да добије, из мита о својој технолошкој супериорности. Запад више нема технолошку супериорност.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031